Mikro i nanoplastika su, hteli mi to ili ne, postali sastavni deo naših života, ali ne u pozitivnom smislu, a uticaj je već povezan sa promenama u crevnoj mikroflori i otpornošću tela na antibiotike.
"Nano i mikroplastika (NMP) u vodi iz česme koja prolazi kroz centralizovane sisteme za preradu vode sve više izaziva globalnu zabrinutost jer predstavlja potencijalni zdravstveni rizik za ljude", navode istraživači sa univerziteta u Kini koji su sproveli testove na mekoj i tvrdoj vodi iz česme.
Kako je tekla studija
Proučavali su kako kuvanje vode može smanjiti prisustvo nanoplastike i mikroplastike u vodi iz česme. U nekim slučajevima, do 90 odsto NMP je uklonjeno tokom procesa ključanja i filtriranja, mada je efikasnost varirala u zavisnosti od vrste vode.
Naravno, velika prednost ove metode je što je većina ljudi može primeniti koristeći ono što već ima u svojoj kuhinji.
"Ova jednostavna strategija prokuvavanja vode može 'dekontaminirati' čestice iz vode iz česme u domaćinstvima i ima potencijal da bezopasno smanji unos upravo tih čestica koje dolaze putem vode", kaže biomedicinski inženjer Zimin Ju.
Veća koncentracija ovih čestica uklonjena je iz uzoraka tvrde vode iz česme, koja prirodno stvara naslage kamenca prilikom zagrevanja. Čak i u mekoj vodi, u kojoj je manje rastvorenog kalcijum-karbonata, oko četvrtine čestica je uklonjeno iz vode.
"Pijenje prokuvane vode je očigledno održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti sitnim česticama plastike", pišu istraživači.
Tim iza ove studije teži dodatnim istraživanjima o tome kako prokuvana voda može sprečiti ulazak veštačkih materijala u telo i možda da se ublaži neki alarmantni efekti mikroplastike koja se sve više ispoljava.
"Naši rezultati potvrđuju veoma izvodljivu strategiju za smanjenje izloženosti ljudi česticama i postavljaju temelj za dalja istraživanja sa mnogo većim brojem uzoraka", naglašavaju autori.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology Letters, a prenosi Sajans Alrt.