Magazin

''Faberže'' je kreirao jaje specijalno za ''Igru prestola''

Ruski juvelir Karl Petar Faberže je svojevremeno kreirao prelepa dekorativna jaja isključivo za carske porodice, tako da nije iznenađujuće što istoimena kompanija nastavlja tu tradiciju, ovoga puta praveći projekat za kraljicu popularnog serijala ''Igra prestola''
''Faberže'' je kreirao jaje specijalno za ''Igru prestola''Getty © Rich Fury

Inspiracija za jaje i kolekciju nakita je bila glavna kraljica serije, Deneris Targarjen. Motivi, boje i oblici jaja i nakita su urađeni po scenografiji, kostimima i karakterima serije. Inspirisani su zmajevima i ambicijom kraljice.

Na projektu su radile Mišel Klepton, kostimografkinja serije i glavni kreativni direktor ''Faberžea'', Lisa Talgren koja kaže da je nadahnuće bilo veliko, zahvaljujući bogatom dizajnu kostima.

Kompanija je izjavila da je cilj saradnje bio prikazivanje nove vrste dizajnerskog pristupa, gde se kombinuju elegancija i skupoceni materijali sa intrigantnim i nekonvencionalnim načinima nošenja ovih luksuznih juvelirskih komada.

''Kolekcija je inspirisana snagom i požrtvovanošću Deneris, kao i njenim odnosom sa zmajevima. Kroz ove komade smo pokušali da iskažemo ovu kompleksnu ženu i njen put od siročeta do kraljice, kao i njenu borbu za Gvozdeni tron'' govori Mišel Klepton.

Dizajn jajeta stavlja najveći akcenat na boje kuće Targarjen, crvene i crne. Veličanstvena konstukcija prikazuje tamnu krunu u sredini, kada se ljuska jajeta otvori. Za jaje i nakit su korišćeni materijali poput belog zlata, rubina, kao i različiti dijamanti... Neki od motiva jajeta i ogrlica, minđuša i prstenja su plamen, zmajeve glave ili repovi, kosturi i bodlje – poznate simbolike serije.

image