Hrana koja pomaže protiv bolova
Umesto da posežemo za antiinflamatornim lekom, postoje umirujuće namirnica koje mogu smanjiti upalu i ublažiti bol. Stručnjaci takođe ističi da konzumiranje zdravije hrane za lečenje hroničnog bola ne znači lišavanje one druge koju volimo. "Kada je u pitanju hrana, mislim da je dobar pristup fokusiranje na to da se određene namirnice dodaju, a ne da se neke oduzimaju", smatra Emili Stoun dijetetičar.
Posegnuti za tamnijim voćem i povrćem
Tamno obojeno povrće i voće, kao što su jagode, kupine, brokoli trebalo bi da budu naša omiljena opcija, smatraju stručnjaci.
"Sveukupno povećanje povrća je ključno, bez obzira da li je sveže, zamrznuto ili konzervirano (samo dobro oprati konzervirano povrće da biste se oslobodili natrijuma). Umesto skrobnog povrća poput graška, krompira, tikvice i kukuruza, birajte rotkvice, kupus, šargarepu, cveklu, kelj, brokoli. Govorimo o povećanju unosa povrća na bilo koji način", kaže Stoun, a piše portal University of Vermont Health Network.
Birajte namirnice bogate vlaknima
Biljni proteini bogati vlaknima uključuju orašaste plodove i semenke - odlični su kao grickalica ili da se stave u salatu. Orašasti plodovi i semenke su takođe odlični izvori zdravih masti, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, selena, fosfora, vitamina E i nekih vitamina B.
Integralne žitarice i omega 3 masne kiseline
Kinoa, ovas, ječam, hleb od celog zrna pšenice i integralne testenine su preporuka dijetetičarke Stoun. Naglašava da su ove nemirnice bogate vlaknima i hranljivim materijama poput vitamina A, gvožđa, vitamina B i magnezijuma i pomažu u smanjenju upale. Takođe u ovakvim situacijama ne smemo za zanemarimo namirnice bogate Omega 3 masnim kiselinama kao što su losos, sardine, čia semenke, lan.
Važno je i ono što pijemo
Nezaslađeni zeleni čaj sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja smanjuju upalu i pomažu da ostanemo hidrirani. Još je bolje da pijemo više vode, jer tako utičemo na zglobove i izlučivanje toksina iz tela.
Hrana koju treba izbegavati
Trebalo bi zaobilaziti prerađenu hranu, slatkiše i veštačke šećere uopšte, kao i jela koja su bogata natrijumom, jer on zadržava vodu, a tako se može pojačati bol u zglobovima.