Magazin

Slanina, viršle i kobasice: Kako uživati u prerađenom mesu uz manje rizika po zdravlje

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i viršle je ukusno i brzo se priprema, ali kao što je poznato, ovi proizvodi ipak imaju reputaciju da su izrazito nezdravi. Ukoliko ih konzumiramo ponekad možda i mogu da prođu, a treba da imamo na umu opcije koje su malo bolje od drugih.
Slanina, viršle i kobasice: Kako uživati u prerađenom mesu uz manje rizika po zdravlje© Angel Ayala/pexels

Salame su neizostavne u sendvičima, u kuvana jela stavljamo slaninu i kobasice, viršle su česta opcija za doručak - činjenica je da svi volimo i često koristimo mesne prerađevine u svakodnevnom jelovniku. Ipak istraživanja nam ne idu u korist - redovno konzumiranje prerađenog mesa koje je prodimljeno, sušeno, konzervisano može značajno povećati rizik od hroničnih bolesti. Takođe je povezano je sa gojaznošću, pa čak i sa demencijom, a na sve to dosta utiču pojačivači ukusa, veliko količine soli. Ukoliko bi smanjili unos prerađenog mesa za 30 odsto (ili 9 grama dnevno) mogle bi da se spreči hiljade slučajeva dijabetesa tipa 2, raka i kardiovaskularnih bolesti svake godine, sugerišu studije.

Ima neke prednosti 

Uprkos nedostacima, prerađeno meso obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput proteina, selena, cinka i vitamina B12, a pristupačnost i dug rok trajanja čine ih praktičnom opcijom usred rastućih troškova hrane. Meso se veoma razlikuje u sadržaju masti i natrijuma - piletina i ćuretina obično imaju manje zasićenih masti, dok su suhomesnati proizvodi poput salame više obrađeni i sadrže više masti i natrijuma.

Birati proizvode sa manje natrijuma

Za malo bolji izbor, treba se odlučiti za sveže isečeno delikatesno meso ćuretine, piletine ili govedine, i potražiti sorte koje nisu sušene ili one sa malo natrijuma, piše Jahulajf. 

Na primer, ćureća prsa obično imaju 60 kalorija, 12 grama proteina i manje od 1 grama masti po porciji. S druge strane, pašteta i slanina sadrže više masti, kalorija i natrijuma. A slanina, koja je česta opcija kod nas je bogata zasićenim mastima i natrijumom, ali sadrži nezasićene masti koje podržavaju apsorpciju vitamina A, E, D i K rastvorljivih u mastima. Osim toga, intenzivan ukus slanine znači da čak i mala količina može da zadovolji želju.

Viršle i kobasice, su veoma ukusne i pristupačne, ali su i visoko prerađene, bogate mastima i natrijumom, pa se preporučuju pileće i ćureće kobasice kao malo bolje alternative.

Na šta treba obratiti pažnju

Stručnjaci savetuju da je važno da se kontrolišu porcije i da je se uvek jedu manje količine našeg omiljenog proizvoda. Neophodno je proveravati etikete, a posebno sadržaj natrijuma, jer ono što je napisano na poleđini može značajno da varira među brendovima. Uvek biratii opcije koje sadrže manje natrijuma i koje nemaju nitrate.

Balans i ovde igra ključnu ulogu - zato treba kombinovati prerađeno meso sa hranom bogatom hranljivim materijama, posebno onom sa vlaknima. Koristiti integralni hleb prilikom pripreme delikatesnih sendviča, služiti slaninu sa povrćem ili upariti viršle ili sendviče sa prilogom od šargarepe ili svežeg povrća.

image