Srpska i ruska prestonica u TOP 100 najboljih gastro destinacija na svetu: Na listi i gradovi regiona
Renomirani gastronomski portal Tejst Atlas sačinio je spisak od 100 najboljih destinacija za gurmane za ovu i narednu godinu, a na listi su se, očekivano, našla i srpska i ruska prestonica. Koje je mesto zauzeo Beograd, koje Moskva, a koja - gradovi iz komšijskih zemalja?
Prva tri mesta zauzeli su ovi gradovi
Na prvom mestu našao se italijanski grad Napulj, u kome bi svaki turista trebalo da proba picu Margaritu, sfoljatelu, odnosno pecivo u obliku školjke sa slatkim, kremastim punjenjem, kao i njoke a la Sorentina, špagete ale vonjole i slatkiš zepole.
Drugo mesto je pripalo Milanu, takođe u Italiji. Tejst Atlas je među jelima koja se moraju obavezno probati u Milanu izdvojio rižoto a la Milaneze, kotlet a la Milaneze, osobuko a la Milaneze, kasulu i, naravno, panetone biskvit.
Bolonja, takođe u Italiji, zauzela je visoko treće mesto, a lokalni specijaliteti taljatele al ragu ala Bolonjeze, tortelini in brodo, kotlet a la Bolonjeze, lazanje a la Bolonjeze i krešentina su jela koja se obavezno moraju probati.
Moskva na 55. mestu, dok je Beograd na 68.
Imajući u vidu jaku konkurenciju, plasman srpske i ruske prestonice zaista se može smatrati izuzetnim, budući da su i Beograd i Moskva ušli u TOP 100 najboljih gastronomskih destinacija na celom svetu.
Moskva se našla na 55. mestu na rang listi Tejst Atlasa, a gurmani iz celog sveta su među najboljim jelima izdvojili olivje salatu (odnosno rusku salatu), peljmeni, tortu Medovik, pirožki i zakuske.
Beograd se rangirao za nijansu lošije od Moskve i zauzeo 68. mesto. Među lokalnim specijalitetima gurmanima su se najviše dopali pljeskavica, Karađorđeva šnicla, prebranac, sarma i leskovačka mućkalica.
Gradovi zemalja regiona takođe u TOP 100
Sjajno su se rangirali i pojedini gradovi iz našeg komšiluka. Sarajevo je zauzelo 46. mesto zahvaljujući specijalitetima kao što su sarajevski ćevapi, burek, begova čorba, bosanski lonac i sarma.
Zagreb se našao na 59. mestu najboljih gastronomskih destinacija, a gurmanima iz celog sveta najviše su se dopale sarme, zagrebački odrezak, zapečeni štrukli, ja(g)njetina sa ražnja i salata od hobotnice.
Split se pozicionirao na 72. mestu zahvaljujući dalmatinskoj pašticadi, crnom rižotu koji se služi u lokalnim tavernama, salati od hobotnice, koja je izvanredna i u Zagrebu, kao i škampima sa gradela i rozati.