Sreća je u poklanjanju

U vreme darivanja pažljivo se biraju pokloni koji se daju bližnjima. Čin darivanja je ljudima prirodan, a poklon govori mnogo o onome ko ga daje, o tome šta misli o drugoj osobi i koliko je dobro poznaje. Iza svakog poklona stoji socijalna, psihološka i emocionalna priča.

"Zajednice koje imaju najvelikodušnije članove, najbolje će napredovati", još davno je tvrdio biolog Čarls Darvin. Da je ljudska vrsta pretežno sebična, da ne deli sa drugima, verovatno bi odavno izumrla. Ljudi su u osnovi društveni i okrenuti zajednici, zajedno žive, jedu i rade, a važan deo ljudske društvenosti je briga o drugima. Deljenje je jedan od načina na koji čovek brine o bližnjima, bilo da se radi o hrani, znanju ili potpuno novom komadu garderobe, jer je čovečanstvo velikodušno.

Poklanjanje počiva na brizi i dobroti, pa više utiče na onoga ko poklanja. Povećav se novo energije, osećaj ljubavi i sreće, a čak može doći i do smanjenja bola i snižavanja krvnog pritiska, usled toga što samo činjenje dobrih dela, dovodi do aktivacije u mozgu centra koji je zadužen za zadovoljstvo i nagrade.

Promišljen i blagovremen poklon može ojačati i razviti vezu sa drugom osobom. Ovakav dar će produbiti vezu među ljudima, jer sam gest poklanjanja pokazuje priznanje. Kada se daruje, postoji želja je da se obraduje onaj kome je poklon namenjen, da bude oduševljen, bilo da je u pitanju poklon iznenađenja ili znak podrške. Drivanje uključuje i pripremu, pre svega razmišljanje o tome šta osoba želi, šta joj treba, šta bi je obradovalo, čime se vežba i empatija. Građenje empatije prema nekome ogleda se i u boljem razumevanju, jačanju odnosa i boljoj regulaciji emocija. Takođe, motiviše se i druga osoba ne samo da u bućnosti uzvrati, već i da ostvarite bolji odnos. 

Davanje je jedan od pet jezika ljubavi prema dr Geri Čepmenu a parovi na ovaj način izražavaju zahvalnost. U partnerskoj vezi pokloni mogu pomoći da se izraze osećanja, pokaže bliskost i potvrdi da je partner važan.

Ne vole baš svi da daju poklone, jer misle da je za druge osobe previše teško kupovati što im stvara preveliki pritisak. Mali promišljeni poklon može biti neprocenjiv, a pomaže u povezivanju sa nekim do koga je stalo. Naučnici su potvrdili da se davanjem poklona stimuliše lučenje endorfina, hormona sreće, zbog čega je uvek lepše poklanjati nego dobijati poklone.