Magazin

Ovu hranu ne bi trebalo da podgrevate - može postati neukusna, pa čak i toksična

Ostatke hrane nakon novogodišnje proslave trebalo bi da čuvate u adekvatnim uslovima i samo određeni broj dana, ali, to nije jedino o čemu bi trebalo da vodite računa. Važno je i da pazite koju hranu podgrevate, jer određene vrste namirnica nakon podgrevanja mogu postati toksične.
Ovu hranu ne bi trebalo da podgrevate - može postati neukusna, pa čak i toksična© Canva / pixelshot

Ostaci hrane, posebno termički obrađene, mogu da stoje nakon pripreme nekoliko dana, i to u posebnim uslovima (u hladnom i u hermetički zatvorenim posudama), ali ne i neograničeno. Međutim, čak i ako neka hrana može da stoji par dana, to ne znači da je možete podgrevati, jednom ili nekoliko puta. 

Spanać prilikom zagrevanja postaje kancerogen

Ostaci spanaća sadrže nitrate, čiji se nivo povećava kada se on termički obrađuje, pokazuju istraživanja. A kada se već i ovako jednom obrađen spanać sa dovoljno visokim nivoom nitrata dodatno zagreva, ovo jedinjenje se pretvara u nitrosamin - kancerogenu supstancu. "Nikada nemojte zagrevati spanać. Uvek spremite samo onoliko koliko možete pojesti tokom jednog obroka", apelovala je nutricionista Harini Bala u svom videu koji je objavila na TikToku.

Čaj će postati gorči, a može dovesti i do trovanja

Drugi na spisku potencijalno toksičnih namirnica jeste čaj. Antioksidansi koji se u ovom napitku nalaze se prilikom zagrevanja razlažu, dok nivo tanina, koji doprinosi njegovoj gorčini, dodatno raste. Osim toga, prilikom zagrevanja čaja u njemu se mogu namnožiti i različite vrste bakterija, koje kada dospeju u organizam, mogu izazvati trovanje i druge zdravstvene probleme, koji ni inače nikome ne trebaju, a naročito ne tokom praznika.

Pirinač se sme zagrevati samo u određenom slučaju

Kada je reč o zagrevanju pirinča, ono se inače ne proporučuje, ali postoji izuzetak. Ukoliko ste skuvali pirinač i treba da ga podgrejete, smete to učiniti najkasnije 2 sata nakon kuvanja, i to ako ste ga za to vreme držali u ftižideru. Nakon toga, podgrevanje je zabranjeno. "Već nakon 2 sata u kuvanom pirinču mogu da počnu da se razvijaju bakterije Bacillus cereus, koje prilikom dospevanja u organizam izazivaju ozbiljne probleme, a u određenim situacijama čak i smrt", upozorava Bala, a prenosi Njujork Post

image