Psihoterapijski enterijer kancelarije: Bolja produktivnost i manje stresa

Uvođenjem jednostavnih, ali značajnih promena u radni prostor može poboljšati produktivnost, ali takođe pomaže da se osećate spokojno na poslu. Predstavljeni primeri su deo analiza "psihoterapeutskih soba", to jest na koje segmente dizajna enterijera klijenti najbolje reaguju. Mogu se primeniti i na radni prostor, zbog umirujućeg efekta koji donose.

Izgled prostorija u kojima boravimo najveći deo dana direktno utiče na našu podsvest, pa samim tim i raspoloženje. Iako često ne možemo uvesti drastične promene u poslovni prostor, postoji nekoliko opcija koje možete predložiti kolegama ili sami uraditi, kako bi enterijer kancelarije postao prijatniji. Kada smo opušteni, produktivnost se poboljšava i pozitivno utiče na rad, ali i umanjuje svakodnevni stres.

''Prostor treba da nas podržava u postizanju određenih ciljeva,'' govori Seli Augustin, psiholog životne sredine i dizajna. Upravo zato, postoje neki od aspekata enterijera na koje možete obratiti pažnju i primeniti u vašem radnom prostoru.

Predmeti za odvraćanje pažnje - pomažu da napravite kratke pauze

Kakve veze dekorativni predmeti u kancelariji mogu imati sa pauzama? Jednostavno je - svako pravi kratke odmore u toku dana, makar to bilo odvraćanje pogleda od monitora na nekoliko sekundi. Zbog toga je dobro imati ''opšte'' predmete za odvraćanje pažnje. To može biti interesantan komad nameštaja, polica sa nekoliko zanimljivih knjiga ili ukrasa... Čak možete uložiti u dodatak kancelariji koji će imati ovu svrhu, poput akvarijuma. Dokazano je da ovakvi detalji u enterijeru često opuštaju klijente u psihoterapeutskim sobama, tako da sigurno može uticati na brzi ''rifreš'', odnosno da "razbistrite mozak" tokom radnog dana.

Svetlo

Ako možete da utičete na osvetljenje u kancelariji, najbolje je da izvor svetla bude što prirodniji. Sklanjanje tamnih zavesa ili roletni i približavanje stola prozorima može biti sasvim dovoljno. Druga varijanta je ulaganje u kvalitetnu rasvetu, pogotovo ako vreme provodite za računarom. Dobro je imati lampu na stolovima, odmah pored ekrana, kako bi se smanjilo opterećenje očiju. Takođe, toplije svetlo koje vuče na žute nijanse može da učini prostor prijatnijim (više nego hladne, bele neonke).

Umetnost i lični dodir

Nekolicina istraživanja su pokazala da umetnički radovi podižu produktivnost u prostoru. Iako nije svako nalkonjen estetici i umetnosti, određene boje i oblici koji se mogu videti na slikama, skulputrama i drugim delima utiču na podsvest. Potrebno je konsultovati se sa kolegama prilikom biranja dela za kancelariju, jer pogrešan izbor može negativno da utiče na koncentraciju (delo koje nam se zaista ne dopada odvlači pažnju). Ako je teško doći do jednoglasnog rešenja, alternativa mogu biti lični predmeti - svako ima pravo da uredi svoj kutak, dovoljno da prostor bude personalizovan, ali i da ne ometa u radu.

Živi svet

Ne postoji enterijer kome ne prijaju biljke, makar to bila mala spavaća soba ili velika sala za poslovne sastanke. Osim estetike, biljke unose energiju koja doslovno ''oživljava'' prostor i pozitivno utiču na ljude. Istražite koje vrste su najzastupljenije za kancelarije i kojima nije potrebno previše zahtevno održavanje. Ako nemate dovoljno prostora za velike biljke, možete postaviti male saksije na radne stolove. Za početak možete kupiti jedan buket i postaviti ga na vidljivo mesto, pa zatim uvideti koliko je značajna promena i nastaviti sa unapređivanjem prostora na ovaj način.

Prilikom smišljanja plana uvođenja ovih promena, najvažnije je konsultovati se sa saradnicima, kako bi svako bio zaodovljan. Izdvojite malo vremena za dogovaranje o zajedničkom prostoru, jer će sigurno svima značiti. Takođe, obratite pažnju na celokupan izgled objekta - na primer, minimalistički i moderan nameštaj može da remeti harmoniju staromodne i klasične zgrade. Ako niste sasvim sigurni u kom pravcu želite da idete, konsultacije sa kolegama ili profesionalnim dizajnerima mogu doneti najbolje rezultate.