Magazin

Influenser godine - najveći glodar na svetu

Kapibara, srodnik morskog praseta, je životinja čiji hešteg na TikToku (#capybara) ima preko tri milijarde pregleda. Zašto je sadržaj koji prikazuje ovog južnoameričkog glodara postao toliko popularan na društvenim mrežama?
Influenser godine - najveći glodar na svetu© Pexels/Yu-Chen Huang

Ogromna popularnost kapibare se zapravo može objasniti posledicama pandemije. Svet je postao naglo ''usporen'' i mnogima je bilo teško da se naviknu na sporiji ritam života. Međutim, kako su meseci prolazili, ljudi su počeli da uživaju u manje zahtevnoj svakodnevnici (ostajanje u kući, bez previše događaja i kontakta sa drugim ljudima). Ovo objašnjava i reč godine, koja direktno ima veze sa promenom društvenog stava o konceptu produktivnosti.

Isto tako, "opušteni stav" kapibare je mnoge oduševio - mogli su da se pronađu u karakteristikama ovog glodara koji je dobroćidan, ''gleda svoja posla'', druži se sa krokodilima i jede biljke. Kapibara, u neku ruku, postaje "lajfstajl" influenser koji promoviše i podstiče ležernost i prihvatanje života onakvim kakav jeste, bez previše nerviranja. Mogu biti savršen primer kako voditi ''zen'' život.

Mnogi korisnici društvenih mreža kažu da ih privlači to što se kapibare ponašaju skoro kao psi ili mačke kada su u kontaktu s ljudima, dodatno im je komičan s obzirom da je u pitanju ogroman glodar.

Mnogi trendovi vezani za velnes i poslovni život se mogu povezati sa popularnošću ove životinje (usporavanje, tiho odustajanje). Kapibara predstavlja unutrašnji mir koji je svima potreban u haotičnom vremenu u kom se nalazimo. Ogromni glodar, bez skoro ikakve ekspresije, podseća nas da je u redu uživati u trenutku i da nije sve tako ozbiljno.

image