Ljubav ka određenoj vrsti hrane zapisana je u našem DNK
Nezdrava hrana osvaja ukusom
Tokom proteklih 40 godina, nivo gojaznosti u svetu je u stalnom porastu. Mnogi naučnici veruju da je to zato što su police supermarketa pune jevtine i nezdrave hrane, namirnicama koje su bogate kalorijama i ne baš zdravim sastojcima (zasićene masti, prosti šećeri i so). Međutim, ova hrana je dizajnirana da bude ukusna. I upravo to često sprečava ljude da se odreknu štetnih zalogaja, čak i ako su svesni njihovog negativnog uticaja na organizam.
Stotine hiljada ljudi i njihovi ukusi
U drugoj studiji, tim naučnika sa Univerziteta u Edinburgu izučavao je kako geni i biološki procesi utiču na ljubav prema pojedinoj hrani. Naučnici su sarađivali sa Britanskom biobankom, organizacijom koja ima skoro 500.000 volontera spremnih da učestvuju u eksperimentima. Poslat im je upitnik u kome su morali da ocene 139 namirnica na skali od jedan (najodvratniji ukus) do devet (najukusnija hrana) i dobili su oko 189.000 odgovora.
Namirnice su podeljene u tri grupe
Prvi korak u studiji bio je da se analiziraju veze između omiljenih namirnica. Na primer, ako neko voli kruške, da li možete očekivati da će voleti i jabuke ili jagode? Kao rezultat ove analize, naučnici su sastavili mapu međusobne povezanosti. Otkrili su da se svi proizvodi mogu podeliti u tri grupe:
- Ukusna visokokalorična hrana - meso, nezdrava hrana i dezerti
- Niskokalorične namirnice - voće i povrće, kao i ovsena kaša i med
- Namirnice koje počinju da se koriste kako starite - namirnice jakog ukusa koje deca ne vole, ali odrasli uživaju, kao što su kafa, alkohol, čips sa začinima
Namirnice su grupisane ne po tipu ukusa, već po tome koliko su ih ljudi voleli (najmanje su voleli niskokalorične). Na primer, zavisnost od voćnih sokova mogla je pre da se uporedi sa sklonošću ka desertima nego ka voću. Zbog toga su voćni sokovi kategorisani kao ukusna visokokalorična hrana.
Povrće se ne može izdvojiti u posebnu grupu. Namirnice blagog ukusa (paradajz, tikvice) su niskokalorične, dok su namirnice jakog ukusa (paprika, beli luk, luk) deo ove druge grupe.
Slatka pića (uključujući gazirana pića) na skali uživanja bila su bliža mesu i prženoj hrani nego "namirnicama za odrasle."
Za ljubav prema nezdravoj hrani odgovoran je poseban biološki proces
Nakon mapiranja, naučnici su počeli da traže koje razlike u DNK mogu biti povezane sa sklonostima ka određenoj hrani. Identifikovali su 325 različitih gena (uglavnom u mozgu) koji su uključeni u određivanje šta ljudi vole da jedu. Istraživači su takođe otkrili da je deo gena odgovoran za ljubav prema niskokaloričnoj hrani i hrani koja se konzumira kako starite, a drugi deo za sklonost ka ukusnoj, visokokaloričnoj hrani. Ovo sugeriše da postoje dva biološka procesa u mozgu - jedan reguliše ljubav prema nezdravoj hrani, a drugi sve ostalo.
Istraživači su takođe koristili MR skeniranje mozga da bi detaljnije videli koja područja su u korelaciji sa svakom od tri grupe hrane. Otkrili su da je uživanje u visokokaloričnoj ukusnoj hrani povezano sa delovima mozga koji učestvuju u stvaranju doživljaja zadovoljstva prilikom konzumiranja hrane. A druge dve grupe hrane povezane su sa onim delovima mozga koji su bili odgovorni za čulnu percepciju, donošenje odluka, identifikaciju sebe i drugih.
Kako jesti manje nezdrave hrane
Da biste manje jeli štetnu, a tako ukusnu visokokaloričnu hranu, možete slediti jednostavne savete:
- Planirajte obroke u toku dana unapred, preduge pauze između njih čine da se prejedate i više žudite za štetnom visokokaloričnom hranom
- U prodavnici izbegavajte odeljenja sa slatkišima i štetnim grickalicama
- Jedite zdrave masti, poput ribe ili maslinovog ulja
- Jedite zdrave proteine - od ribe, piletine, povrća i orašastih plodova
- Probajte novo voće umesto slatkiša
Maksimalno praktikujte raznovrsnost u ishrani, koristite začine, izaberite povrće sa jačim ukusom, tako da zdrava ishrana ne bude dosadna.
Pokušajte da spavate 7 do 9 sati svakog dana, nedostatak sna povećava glad i žudnju za brzom hranom.