Mikrobilje u kućnim uslovima - spoj hobija i zdrave ishrane

Na vašoj trpezi uvek može biti sočan, zdrav i svež zeleniš, a da ne morate odlaziti na pijacu ili u supermarket ili imati čitavu baštu za njen uzgoj. Kako? Mikrobilje možete lako uzgajati čak i na simsu prozora u kuhinji!

Šta je mikrobilje i kako se uzgaja

Mikrobilje su mladi, jestivi usevi povrća ili zeleniša, uzjagani na tradicionalan način, koji se ubiraju već nakon nekoliko dana, kada se na stabljikama pojave prvi listovi. Dakle, nisu u pitanju nove, hibridne kulture, već iste one koje se mogu pronaći  na tezgama i rafovima, ubrane znatno ranije.

Uzgajanje mikrobilja prilično je jednostavno: ne zahteva gotovo nikakva materijalna ulaganja (osim semenja i zemlje), jednostavno je za održavanje (budući da se nakon setve već posle nekoliko dana ubira), a na sve to, prostora je potrebno taman toliko da stavite saksiju ili dve. U kućnim uslovima najbolje mesto za uzgoj je na simsu prozora ili na terasi, na sunčanoj strani, a umesto klasičnog zalivanja, biće dovoljno da zemlju sa sadnicama dva do tri puta dnevno navlažite raspršivačem.

Nema jednostavnijeg i ekonomičnijeg načina za dobijanje svežeg, zdravog i ukusnog zeleniša tokom cele godine.

Zbog čega je mikrobilje dobro u ishrani

Koje mikrobilje možemo uzgajati

Mikrobilje se može uzgajati nezavisno od vrste kulture, iako se savetuje da se za njihov uzgoj uzima specijalno semenje, a ne semnje za uzgoj u baštama i plastenicima, budući da se takvo semenje često već u fazi pakovanja obrađuje fungicidima i insekticidima, kako bi se zaštitilo od štetočina na otvorenom.

Kulture mikrobilja koje možete uzgajati su: rotkvice, brokoli, grašak, keleraba, luk, spanać, bosiljak, suncokret, pšenica i lan, dok se zbog strukture listova ne proporučuje uzgoj patlidžana, paradajza, krompira i paprike.