Metaverzum - novi oblik digitalnog sveta

Sa virtuelnim svetom živimo više nego ikada, najviše preko društvenih mreža ili igrica u kojima stvaramo svoj univerzum, avatare... 

Koncept "Metaverzum", postao je popularan u oktobru prošle godine, kada je Mark Zakerberg objavio da "Meta" postaje novi naziv Fejsbuka. Od tada, u svetu tehnologije se tema Metaverzuma širi, ali još uvek ne postoji njena jasna definicija. 

Najveće sličnosti sa Metaverzumom možemo videti u igricama u kojima je moguće imati svog avatara i uspostavljati virtuelne konekcije sa drugim igračima. Ovakav sistem digitalnog umrežavanja postoji decenijama, pa se postavlja pitanje zašto je onda ideja Metaverzuma postala toliko popularna? Treba se osvrnuti na pandemiju i period u kome je većina naših interakcija bila u virtuelnom obliku. Dok smo bili zaključani, počele su naglo da se razvijaju ideje o tome šta znači digitalni život.

Prvi virtuelni koncert muzičara Lil Naz Eksa, održan je 2020. godine na plaformi "Robloks" privukao je veliku pažnju i ukazao na mogućnosti unapređenja digitalnog sveta. Od tada, mnogi popularni izvođači su ispunili virtuelne arene. Mnoge tehnološke kompanije i preduzetnici vide budućnost u Metaverzumu. Pored društvenih i zabavnih platformi, moguće je obavljati i digitalne transakcije, trgovati kriptovalutama.

Ove stavke najviše razlikuju koncept Metaversa od tipičnog virtuelnog sveta. Pojavom novih virtuelnih relanosti stvaraju se nove prilike za profit, koje mnoge velike kompanije uveliko koriste. Virtuelni koncerti, šoping centri, galerije, pa i nekretnine postaju tržište za sebe.

Naviknuti smo na brz i nepredvidiv razvoj tehnologije, ali mnogi se protive ovom konceptu, smatrajući da je hladna imitacija stvarnog sveta. Neki vide budućnost u povezivanju s ljudima sa različiih strana sveta u virtuelnom prostoru, dok drugi smatraju da se time gube istinski ljudski odnosi. Čak se i Ilon Mask, poznati preduzetnik u svetu tehnologije, oglasio na temu Metaversa koji ipak ne veruje da će virtuelni svet tako brzo preovladati.

Iako ne postoji precizno objašnjenje Metaversa, jasno je da se njegove karakteristike uveliko primenjuju na drušvenim platformama i da većina nas u njemu već živi.