Magazin

Tri sastojka koja pobeđuju grip, otkriva doktor

Ove sezone gripa i prehlada, nekoliko jednostavnih promena u ishrani moglo bi da napravi veliku razliku. Dodavanjem određenih namirnica u svoje rutine i obroke pojačavamo prirodnu odbranu tela i ostajemo ispred sezonskih bolesti.
Tri sastojka koja pobeđuju grip, otkriva doktor© 8photo/freepik

Kako sezona gripa traje, mnogi preturaju po kuhinjskim ormarićima tražeći prirodne lekove koji će nas održati zdravim. Dok je snažan imuni sistem od vitalnog značaja tokom cele godine, on postaje još važniji tokom prohladnih zimskih meseci.

Dodavanje raznovrsne, nutritivno bogate hrane u svakodnevne obroke, može prirodno poboljšati imunitet, sa određenim namirnicama prepunim vitaminima, mineralima, antioksidantima i bioaktivnim jedinjenja koje pomažu u odbrani od prehlade i gripa.

Kao deo ovog nedavnog istraživanja, vodeći zdravstveni stručnjak dr Šam Sing identifikovao je tri namirnice kao najbolju superhranu. Ne samo da su pristupačne i lako ih je uključiti u svakodnevne obroke, već nude i neke izvanredne zdravstvene prednosti, prenosi Surrey Live.

Kurkuma

Sa svojom jarkom, zlatnom bojom i zemljanim ukusom, ovaj začin bi trebao da bude osnovna namirnica u mnogim domaćinstvima koja brinu o zdravlju.

"Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, moćno jedinjenje sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima koja pomažu u smanjenju upale, koja bi inače mogla da oslabi imuni odgovor", naglašava dr Šam.

Kurkuma ima blago gorak ukus sa primesama bibera i suptilne arome nalik na senf. Preporuka je da se stavi u supe, variva, u toplo mleko da bismo napravili "zlatno mleko", omiljeno napitak u borbu protiv prehlade.

Citrusi - pomorandže, limun, mandarine

"Agrumi su s pravom priznati zbog visokog sadržaja vitamina C, koji igra ključnu ulogu u jačanju proizvodnje belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija", objašnjava dr Šam.

Takođe su prepuni antioksidanata koji utiču na imuni sistem, bore se protiv upale i pomažu telu da se brže oporavi.

Đumbir

"Đumbir je nadaleko poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa i upale. Posebno je efikasan u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade", naglašava lekar.

Ističe da da može da utiče na smirivanju upale grla, smanjenju zagušenja i ublažavanju mučnine. Stavljanje izrendanog đumbira u čajeve ili smutije je ukusan način da iskoristimo njegove zdravstvene prednosti.

image