Omega-3 masne kiseline, koje se mogu konzumirati kao dijetetski suplementi i za koje se smatra da pružaju mnoštvo dobrobiti za mentalno i fizičko zdravlje, takođe bi mogle da smanje agresiju.
Pronađen je mali, ali primetan kratkoročni efekat konzumiranja omega-3 masnih kiselina koji je doveo do smanjenja agresije do 28 procenata kod učesnika (uključujući faktore kao što su razlike u starosti, polu, medicinskim dijagnozama, dužine i doze lečenja među ispitanicima), prema eksperimentu sa Univerziteta u Pensilvaniji. Ranije je otkriveno i da omega-3 može pomoći i u prevenciji šizofrenije.
Smanjenje agresije je uključivalo i reaktivnu agresiju - kao odgovor na provokaciju - kao i proaktivnu agresiju - unapred planirano ponašanje.
Ispitivanja su bila sprovedena između 1996. i 2024. godine i trajala su u proseku 16 nedelja. U njima su učestvovale različite demografske kategorije, od dece od 16 i manje godina, pa do starijih, između 50 i 60 godina.
U svim ispitivanjima, pronađen je skroman, ali primetan kratkoročni efekat, koji je dovelo do smanjenja agresije za 28 procenata, s tim da je u obzir uzeto više različitih varijabli u podacima svakog od oko 4.000 pacijenata.
"Mislim da je došlo vreme da se primenjuje omega-3 suplementacija kako bi se smanjila agresija, bez obzira da li je okruženje pacijenta njegova zajednica, klinika ili krivičnopravni sistem", rekao je neurokriminolog Adrijan Rejn kada su objavljeni rezultati, prenosi "Sajens alert".
Iako će biti potrebne veće studije tokom dužih vremenskih perioda da bi se preciznije utvrdila ova veza, rezultati doprinose postojećim podacima o koristima koje omega-3 masne kiseline mogu imati za mozak.
"U najmanju ruku, roditelji koji traže lečenje za agresivno dete treba da znaju da pored bilo koje terapije koji njihovo dete dobije, dodatna porcija ili dve ribe svake nedelje takođe može da pomogne", rekao je Rejn i zaključio:
"Ako uzmemo u obzir studije koje pokazuju da lekovi dobijeni od ribljeg ulja mogu pomoći u smanjenju rizika od fatalnih srčanih udara, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema sa srcem, čini se da postoji i mnogo drugih prednosti kada bi se omega-3 masna kiselina dodala u ishranu."