Magazin

Boje koje će se nositi 2023. godine

Vatreno crvena, pink breskva, jorgovan siva, su neke od boja koje ćemo nositi sledeće godine. Iako se kaže se da odelo ne čini čoveka, istraživači sa Univerziteta Prinston sproveli su ispitivanje i otkrili su da ono što nosimo itekako utiče na to kakav će sud o nama doneti drugi ljudi i pre nego što ostvarimo lični kontakt. Loša kombinacija boja garderobe, kao i krojeva, može pokvariti sveopšti utisak o vama, a znamo da je prvi utisak često i najvažniji
Boje koje će se nositi 2023. godine© freepik/freepik

Svaka sezona obeležena je nizom boja za koje globalno poznat institut boja "Panton" ("Pantone") predviđa da će dominirati u različitim industrijama: svetu mode, dizajna enterijera i tako dalje. Dok su boje u Panton centralnoj paleti za kolekcije proleće/leto 2023. imale za cilj da podstaknu individualizam i eksperimentisanje, kolekcija Nju Klasik ("New Classics") akcenat je stavila na "ultra mirne nijanse", od kojih je svaka odabrana da odražava novu eru u modnoj industriji predstojeće sezone. Ključne boje za koje je Pantone rekao da će oblikovati modu sledeće sezone, videće se uskoro i po izlozima a mi ih predstavljamo u nastavku i donosimo vam kratko "uputstvo" za kombinovanje boja odevnih komada.

Vatreno crvena (Fiery Red)

Ovo nije uobičajena crvena. Panton "vatreno crvena" donosi više "energetskog intenziteta", a svaki odevni predmet ove nijanse odmah se ističe od ostalih. U kreacijama svetski poznatih brendova poput Živanšija i Savlatore Feragamo modeli u ovoj boji odisali su lepršavošću i nosile dozu seksepila. U kombinaciji sa ljubičastom postići ćete kontrast i privući sve poglede okoline, dok ukoliko se opredelite za narandžastu, delovaćete dosta suzdržanije. Braon tonovi pojačaće efekat zasićene, vatrene crvene i dodati notu elegancije.

Tandželo (Tangelo)

Ova oštra, upadljiva nijansa potpuno se udaljila od standardnih citrusnih nijansi narandžaste boje, umesto kojih se note crvenih vlakana prožimaju kroz "Tandželo". U skladu sa svojom eksplozivnošću, Tandželo je na modnim pistama dominirao u nizu smelih kombinacija brendova Botega Veneta i Marni. Za akcenat samoj boji, odaberite komade neutralnijih nijansi, poput bež ili tople bele, dok ukoliko volite smelije "autfite", možete uklopiti sa kraljevsko plavom ili smaragdno zelenom bojom. Za koju god da se opredelite, nećete pogrešiti.

Višegodišnja plava (Blue Perennial)

Među intenzivnim tonovima koji u potpunosti hipnotišu, "višegodišnja plava" pažnju privlači iz sasvim drugog razloga, budući da njeni umirujući tonovi koji podećaju na nebesko plavetnilo. Sa umirujućom belom i bež postići ćete neutralan, miran izgled, dok bi boja cigle mogla istaći svu lepotu plavetnila zahvaljujući svojoj komplementarnosti.

Pink breskva

Naslednica prošlogodišnje koralno roze, "pink breskva" poput "višegodišnje plave" manje je intenzivna, ali ništa manje zadivljujuća od ostalih, jarkih nijansi. Ova nijansa dolazi kao nešto toplija alternativa klasične nijanse breskve, a kreacije modnih kuća kao da su grlile figure modela svojom toplinom. Vatreno crvena, iz iste kolekcije, veoma lepo može podvući dražesne note pink breskve, dok u kontrastu sa plavom ona kao da dobija na intenzitetu. Za jednostavnije kombinacije - bela je najbolja opcija.

Empajer žuta (Empire Yellow)

Luminiscentna nijansa koja privlači sve poglede kao da je Pantenov način da nas sve podstakne da naredne sezone izađemo iz "zone komfora", i zasijamo što jače možemo. Bez obzira na to da li ćete se opredeliti za dugu haljinu do poda, pantalone jednostavnog kroja ili neki modni dodatak, nesumnjivo je da će pogledi biti uprti u vas. Ako želite da je naglasite, kobinujte je sa mirnim pastelnim tonovima. Kontrast ćete svakako postići uz crnu boju a uz vesele i "jake" boje, postići ćete lepršav i veseo izgled.

Sivi jorgovan (Grey liliac)

Idealan izbor za kancelarijski autfit, boja sivog jorgovana u potpunosti opisuje svoj naziv - kombinaciju neutralne i neupadljive sive i pastelne nijanse jorgovana. Ova "sanjiva" i "eterična boja", kako je i sam Panton opisuje, dominirala je na modnim kreacijama brendova "Loeve" i "Miu Miu". Za akcentovanje "sivog jorgovana" možete odabrati kombinaciju u drečavo pink ili imperijal žutoj boji, a ukoliko ipak volite svedenije odevne kombinacije - nijanse boje kapućina ili bele kafe savršeno će se uklopiti. Manekenka Hejli Biber upravo koristi kombinaciju uz drečavu pink.

Makijato

Inspirisana istoimenom kafom, ova boja ističe se od ostalih iz Pantone kolekcije za proleće/leto 2023, a sam Institut je opisuje kao "prijatnu braon boju sa blagim i laganim slojem mlečne pene". Na modnim pistama najzastupljenija je bila u komadima poput kaputa, jakni i blejzera, a modne kuće poput "Erme" i "Fendi" su je koristile u kombinaciji sa kožom. U kombinaciji sa pink ili zelenom izgledaćete hrabro, a ukoliko se opredelite za monohromatski izgled - svedeno i elegantno.

Kako opredeliti koje boje i nijanse najviše pristaju baš vama

Opredeliti koje vam boje više pristaju, na osnovu tena, boje kose i očiju, crta lica, pa čak i oblika lica izuzetno je jednostavno. Možete uzeti tkanine koje su iste boje, ali različitih tonova (jednu koja će biti hladnih tonova, a drugu koja će biti toplih tonova), prići izvoru dnevne svetlosti i prisloniti uz lice tkanine, pa u odrazu ogledala odrediti koja vam nijansa više pristaje.

U postu u nastavku, listanjem možete pogledati kombinacije svih boja koje smo vam u tekstu naveli:

image