Magazin

Skriveni nedostaci hrane bez glutena - uključujući i način na koji može da vas ugoji

Ako mislite da će odricanje od glutena biti ključ za manje kilograma, onda se varate - studije su pokazale da proizvodi koji ne sadrže gluten nemaju toliko prednosti koliko se veruje. Iako se često promovišu kao zdravija opcija, mnogi bezglutenski proizvodi mogu dovesti do gojenja, posebno ako se konzumiraju u većim količinama.
Skriveni nedostaci hrane bez glutena - uključujući i način na koji može da vas ugoji© Canva/a_namenko

Neki veruju da će izbacivanjem glutena iz ishrane pomoći svom zdravlju, da je to trik kojim će se konačno rešiti viška kilograma i postati vitkiji... Međutim, otkriveno je da, osim ako iz zdravstvenih razloga ne možete konzumirati gluten, ne postoji mnogo koristi od namirnica koje nemaju gluten u sastavu - jer im obično nedostaju i druge hranljive materije. 

U proseku, proizvodi bez glutena imaju znatno više šećera i drugih aditiva (a samim time i kalorija) od drugih, a nedovoljno proteina, vlakana i drugih hranljivih materija koje su neophodne za pravilni rad metabolizma i celokupno zdravlje.

Do navedenih zaključaka su istraživači došli nakon što su pregledali 39 proizvoda bez glutena i uporedili ih sa alternativama koje ga sadrže. Ovo dovodi u pitanje tvrdnje da su proizvodi bez glutena dobri za kontrolisanje težine - u stvari, ovi nalazi sugerišu da bi to moglo biti suprotno. 

Jedna studija iz 2021. godine pokazala je da se 81 odsto pacijenata koji su bili na dijeti bez glutena ugojilo nakon dve godine. U drugom istraživanju iz 2012. godine, indeks telesne mase pacijenata se povećao sa prosečnih 24 na 24,6 kada su bili na dijeti bez glutena, a najveća razlika je primećena kod strogih pristalica ovog režima.

Osim kalorijskog sadržaja, još jedan problem može biti u načinu na koji se ova hrana pravi. Proizvođači često dodaju suplemente da bi poboljšali kvalitet namirnica, ali dodavanje dijetetskih vlakana u hranu tokom obrade može ometati pravilno varenje proteina.

Mnogim proizvodima bez glutena takođe uglavnom nedostaju pšenica, raž, ječam i ovas - a to su bogati izvori arabinoksilana, nerastvorljivog vlakna koje podstiče zdravlje probave. Sve ovo upućuje na zaključak, koji su otkrili i drugi medicinski stručnjaci, da ishranu bez glutena treba da usvoje samo ljudi koji imaju celijakiju ili su na neki drugi način osetljivi na gluten, prenosi "Njujork post".

Efikasno mršavljenje koje neće proizvesti jo-jo efekat (dobijanje kilograma ubrzo nakon što se restriktivni režim završi) ne uključuje izbegavanje svih namirnica za koje verujemo da su loše za nas, a takođe ne treba da slepo verujemo svakom proizvodu na kome piše da je "zdrav". Svačije potrebe i metod mršavljenja koji mu najviše odgovara mogu biti vrlo drugačije, tako da ne bi trebalo praviti drastične promene u ishrani pre savetovanja sa stručnjakom.

image