Pogodite koji leptir je pravi, a koji skulptura

Japanska umetnica Jumi Okita koristi različite materijale za pravljenje skulptura leptira, moljaca i drugih insekata. Radovi su toliko detaljni i precizni, da je teško prepoznati šta je skulptura, a šta pravi insekt.

Umetnica pojedine leptire kreira po izgledu postojećih vrsta i imitira njihove boje, oblike tela i dezene na krilima. Pored konca, Okita koristi oslikan pamuk i veštačko krzno. S obzirom da konac i drugi materijal umetnica sama boji, postoji mnogo opcija za različite kolorističke kombinacije i kreativno eksperimentisanje. 

Skulpture dostižu i do 30 centimetara dužine i predstavljaju fascinantne vizuelne efekte koji se mogu pronaći u prirodi. Veoma gusto odrađen vez doprinosi realističnom prikazu krila i pomaže da se interesantni detalji istaknu. Kombinacija realističnog prikaza i nekolicine slobodnih kreativnih izbora, čine ova dela izuzetno privlačnim.

Na primer, oblik tela i dezen na krilima mogu biti potpuno identični kao kod pravog leptira ili moljca, ali će biti urađeni u veoma jarkim bojama (roze, tirkizne, zelene) koje nisu tipične za takvu vrstu. S druge strane, nekoliko komada koloristički su izvedeni po realističmom izgledu vrste, ali su krila, dezeni i oblik tela ''izmišljeni''. Takođe, postoji i nekoliko skulptura koje su potpuno urađene po izgledu leptira, od boje do oblika, tako da samo ističu njihovu prirodnu lepotu.