U Rusiji počinje Maslenica: "Najukusniji" praznik čiji su zaštitni znak palačinke

U periodu između 24. februara i 2. marta u Rusiji se slavi Maslenica - praznik posvećen ispraćaju zime i dočeku proleća, koji se obavezno obeležava uz pesmu, igru i palačinke. Na trpezama Rusa palačinki ima svakakvih - od najklasičnijih, crnih, pa do onih sa "egzotičnim" punjenjem. Maslenica je jedan od najmasovnijih narodnih praznika: prema istraživanjama slavi ga dve trećine Rusa, a posebno se obeležava i u administraciji predsednika Vladimira Putina.

Ruskinje su poznate kao izuzetne domaćice, kojima i najzahtevnija jela uspevaju iz prve. Kada je reč o palačinkama, njih pripremaju praktično zatvorenih očiju, što ne iznenađuje, jer se za praznik Maslenica, koji pada poslednje nedelje pre Velikog posta, na trpezi one prosto moraju naći svih 7 dana.

Najčešće su palačinke (ili, kako ih Rusi zovu, bljini) filovane slatkim namazima poput džema, marmelade, meda ili kondenzovanog mleka koje ima široku primenu u ruskoj kuhinji, dok pojedine domaćice puštaju mašti na volju i za palačinke pripremaju najrazličitije kombinacije nadeva, kako slatkih, tako i slanih. 

Obeležavanje Maslenice u Rusiji: Prazniku posvećene brojne manifestacije širom zemlje

Maslenica se obeležava širom Rusije: u velikom broju gradova tradicionalno se organizuju različite manifestacije, a proslavu podržavaju i brojne kulturne institucije. Moskva će u narednih nekoliko dana biti bogatija za više od 30 lokacija posvećenih prazniku, na kojima će posetioci moći da uživaju u zabavnom programu - muzici, igri, sportskim i gastronomskim programima.

Njoj u čast održavaju se i brojne kulturne manifestacije: povodom praznika se u muzejima održavaju tematske izložbe za decu i odrasle, dok se na brojnim trgovima širom Moskve i drugih gradova tradicionalno spaljuje figura Maslenice, uz igru i pesmu, u duhu prošlih vremena. Svi posetioci imaju priliku i da na štandovima isprobaju specijalitet domaće kuhinje - palačinke sa najrazličitijim nadevima.

I Putin i predsednička administracija obeležavaju Maslenicu 

Da je Maslenica neodvojivi deo ruske tradicije dokazuje i činjenica da se ona obeležava i u administraciji predsednika Rusije, Vladimira Putina, kao i u parlamentu. Kuvari državnog vrha će, kako prenosi TASS, ove godine tokom praznične nedelje ispeći više od 35 hiljada palačinki, kako bi svako mogao da omasti prste.

Na kremaljskom meniju naći će se gastronomske delicije poput palačinki sa sirom i slanom karamelom, crne palačinke sa dimljenom pavlakom, kao i tanke palačinke sa mlevenim mesom i tartar sosom. Gurmani sa državnog vrha ovakvim specijalitetima će teško moći da odole, budući da ove kombinacije prosto miluju nepce.

Istorija Maslenice i zašto su palačinke zaštitni znak ovog praznika

Maslenica je drugi najpopularniji praznik u Rusiji, odmah iza Nove godine. Maslenična nedelja počinje tačno nedelju dana pred Veliki Uskršnji post, odnosno 56 dana pred Uskrs. Svaki dan Maslenične nedelje ima svoj naziv i rituale, a narodno verovanje kaže da će samo tako godina biti uspešna, a sve želje - ispunjene.

Otkud to da su baš palačinke postale tradicionalno jelo tokom Maslenice? Odgovor leži u drevnoj istoriji: palačinke su od davnina predstavljale sunce (jer su okrugle i žute), a prema predanju, naši preci su se klanjali bogu sunca, kome su, u znak zahvalnosti za toplotu i svetlost prinosili palačinke.

Slatke ili slane - palačinke su nezaobilazan deo praznične trpeze

Među nešto egzotičnijim slatkim nadevima za palačinke su i maskarpone sa jagodama, sitan sir sa suvim grožđem (koji je dosta sličan poslastici pasha, koja se tradicionalno u Rusiji priprema za Uskrs), dok oni koji vole tropsko voće neretko pripremaju i fil od manga, marakuje ili papaje, naravno, ako se dobro pomuče da ih zimi nađu. 

Kada je reč o slanim nadevima, tu je lepeza još šira: pečurke sa lukom, nadev od govedine, svinjetine ili piletine. Često su na trpezi i palačinke sa kavijarom (crvenim ili crnim), lososom i kozicama, dok oni koji preferiraju povrće palačinke filuju nadevom od patlidžana, špargle ili spanaća. Da ima ponešto za svakoga.