Magazin

Praktikovanje danske veštine "Huge" (hygge) - efektna pomoć u borbi sa zimskom tugom i stresom

"Huge" ili ušuškanost i dobra zabava, koncept koji su osmislili Danci, može pomoći da se prevaziđe sezonska tuga.
Praktikovanje danske veštine "Huge" (hygge) - efektna pomoć u borbi sa zimskom tugom i stresom© pixabey/JillWellington

"Huge je stanje svesti - stav i pristup životu kojem je prioritet zajedništvo, nasklonost, usporavanje, zahvalnost i zadovoljstvo", kaže Natali Datilo, klinički psihijatar sa Hardvarda, a prenosi Jahu.

Provesti vreme sa voljenima i urediti dom sa prijatnim svetlima, mirisima i zvucima, poboljšaće raspoloženje, zabaviti vas i smanjiti stres preko zime. Koncept "Huge" se može primeniti tokom cele godine, ali je od velike pomoći prvenstveno tokom kraćih, mračnih i sumornih zimskih dana. Takođe, ovaj koncept je primenjljiv i u periodu praznika,s obzirom da nekim ljudima može biti izuzetno stresan.

Nordijske zemlje, kao što je Danska, imaju kraće dane i oštre zime, pa deluje da je lako je iz takvog okruženja, uronuti u izolaciju i depresiju. Rešenje je u konceptu "Huge", uz pomoć koga se lako pregura zima.

Društveni kontakti i osećaj zahvalnosti, predstavljaju važne faktore za sreću. Deljenje i uživanje u zajedničkim obrocima, povezuje ljude i stvara osećaj blagostanja i zadovoljstva. To naravno ne znači da se osoba mora socijalno ekstremno otvoriti, već bi bilo dobto izabrati par kontakata ili događaja koji će osobu uveseliti.

Ukoliko ne može biti sa svojim voljenima, pravo okruženje i adekvatan ambijent, mogu probuditi slična osećanja kao vreme provedeno sa omiljenim i bliskim osobama. Takođe i unos hrane i pića može pobuditi sećanja na porodicu ili prijatelje koji su daleko, i evocirati uspomene sa njima.

Specifičan miris, kao i muzika povezani su sa memorijom i emocijama, a ujedno, pomažu da se stvori udoban ambijent, koji predstavlja još jednu važnu komponentu koncepta "Huge". Prostor ispunjen dragim mirisima daje osećaj ušukanosti i stvara komfor u domu. Miris slatkih kolačića ili bakine supe sa knedlama, možda pomognu da se vrate neka lepa sećanja. Istraživanja dokazuju da miris lavande i vanile, deluje posebno relaksirajuće na većinu ljudi. Tome možete dodati i zvuke pesme, koji vraćaju vreme na prijatne trenutke, provedene sa dragim osobama.

Još jedan element "Huge", koji pomaže da se stvori osećaj ušuškanosti je osvetljenje. Topla svetla su prijatnija i deluju opuštajuće na ljude. Sveće, odbljesak vatre iz kamina, mogu pomoći više od veštačkih sijalica, jer emituju toplu svetlost na koje ljudi reaguju pozitivnije.

Tekstura je još jedan element danskog koncepta ušuškanosti, jer mekane teksture deluju relaksirajuće na dodir. Udobna pidžama, mekano ćebe ili pufnaste čarape su pravi izbor u hladnim danima.

Mirno veče uz kamin ili mirišljave sveće, u udobnoj i mekanoj garderobi, uz topli napitak je sve što je za početak praktikovanja "Huge" potrebno. Danci garantuju da ovaj koncept  pomaže da ostanete veseli i tokom hladne zime, jer iako žive u oštrim hladnim uslovima, visoko su rangirani kao srećna nacija.

image