Trudnice koje vole da prezalogaje tokom noći se češće susreću sa postporođajnom depresijom

Postporođajna depresija se, prema najnovijim podacima, sreće kod petine novopečenih majki. Ovo stanje utiče ne samo na majke, već i na decu, a jedan od uzroka razvoja jeste i nepravilna ishrana tokom trudnoće.

Trudnice koje vole da prezalogaje kasno uveče ili tokom noći se češće susreću sa postporođajnom depresijom, pokazalo je najnovije istraživanje japanskih naučnika. Ova tvrdnja potkrepljena je i opsežnim istraživanjem stručnjaka, koji su pratili trudnoću i prvih nekoliko meseci majčinstva kod više od 600 žena.

Postporođajna depresija je povezana i sa načinom ishrane u trudnoći

Uz pomoć ankete stručnjaci su istražili navike trudnica, a jedno od pitanja bilo je i koliko često one kasno večeraju ili nešto "pregrizu". Ponuđeni odgovori varirali su od "ređe od jednom nedeljno", preko "par puta nedeljno" do "svakodnevno". Nakon porođaja, novopečene majke testirane su od strane psihologa kako bi se ustanovilo da li pate od postporođajne depresije, a dijagnoza je zatim ukrštana sa rezultatima ankete koju su popunjavale pre porođaja.

Ispostavilo se da je kod žena koje su tokom trudnoće tri ili više puta nedeljno imale kasne obroke rizik od razvoja postporođajne depresije najmanje 2,59 puta veći nego kod trudnica koje nisu posezale za hranom u kasnim večernjim satima. Istovremeno, novopečene majke koje su imale tendenciju da češće jedu uveče su konzumirale i veći broj slatkiša, kao i prerađene hrane, a manje zdravih namirnica poput povrća, koštunjavog ili ribe.

Koje namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja postporođajne depresije

Simptomi postporođajne depresije mogu se (makar delimično) ublažiti pravilnom ishranom, sugerišu stručnjaci, naglašavajući da su jedan od uzročnika depresivnog stanja i inflamantorni procesi u organizmu, prenosi ruski portal Nejked Sajens. Obroci bogati omega-3 masnim kiselinama, polifenolima se sa tim inflamacijama veoma uspešno bore, čime se i verovatnoća razvoja depresije umanjuje.

Naravno, na razvoj ovog ozbiljnog stanja utiču i drugi faktori, poput stresa tokom trudnoće, straha od predstojećeg porođaja, kao i poremećenog ritma života i sna tokom prvih meseci majčinstva. Naučnici su se u svojoj stuiji ogradili i time što su naveli da prilikom istraživanja nisu detaljno ispitivali trudnice o tome koje su namirnice konzumirale u večernjim satima, te istakli da bi rezultati možda bili nešto durgačiji da se ovo uzimalo u obzir.