
Jednostavni načini da smanjite unos šećera

Mnogi prerađeni proizvodi sadrže dodate šećere koji pružaju malu ili nikakvu nutritivnu vrednost, tačnije bogati su "praznim" kalorijama. Kada ova jela sa dodatim šećerima čini veliki deo naše ishrane, ona zauzimaju mesto koje bi moglo biti ispunjeno celokupnom, nutritivno bogatom hranom. Kao rezultat toga, gubimo važne vitamine, minerale i vlakna koja su potrebna za optimalno zdravlje.
Zato bi trebalo obratiti pažnju na neke stvari, a jedan od najlakših načina da smanjite unos dodatog šećera je čitanje etiketa na proizvodima. Tako ćete imati više uvida u to šta jedete - dok nije iznenađenje naći dodatni šećer u kolačićima, tortama i sladoledu, on se takođe može pojaviti u namirnicama kao što su jogurti, sosovi, granola barovi, hlebovi i druge, pa tu treba biti oprezan.
Izbegavati gazirana i zaslađena pića
Ovakva pića su glavni izvor dodatnog šećera u našoj ishrani. Dakle u širokom krugu treba izbegavati gazirana pića, industrijske sokove, slatke napitke na bazi kafe ili čaja i uvek birati opcije kao što je voda ili sveže ceđeni sokovi.
Ograničite prerađenu hranu kada god možete
Mnogi prerađeni proizvodi sadrže velike količine dodatnog šećera, jer on pomaže u očuvanju hrane i poboljšava teksturu, boju i ukus. Najčešće ultra-prerađene namirnice uključuju hleb, kolače, keks, slane grickalice, picu, žitarice i zamrznute obroke. Ograničavanje ovih namirnica u ishrani može značajno smanjiti količinu dodatnog šećera koji konzumirate.
Pokušajte više da planirate i pripremate obroke. Iako to zahteva neko vreme i trud, planiranje obroka čini podrazumeva da ćete imati sveže, cele namirnice na raspolaganju. Zato se savetuje grickanje oraha, voće, povrće kad vas uhvati glad, umesto namirnica sa dodatim šećerom kao što su keksići, čokoladice.
Sami sladite hranu
Preuzmite kontrolu nad količinom šećera koju konzumirate tako što ćete sami zaslađivati hranu. Dakle, preporuka je da sami pravite voćne jogurte, ovsene kaše za doručak, soseve... na taj način regulisaćete šećer koji stavljate u hranu, a možda i nema potrebe da se dodaje.
Ponekad se počastite
Ako volite slatkiše, ne morate da se odreknete svojih omiljenih slatkih jela. Pokušajte da ih napravite specijalnom poslasticom s vremena na vreme, ali ne bi trebalo da bude svakodnevni običaj. Takođe, uživajte u hrani polako, angažujte sva čula i uživajte u svakom zalogaju. Možda ćete otkriti da ste zadovoljni sa manjom količinom, ako jedete svoju hranu svesnije, piše Jahulajf.