Mantak je nemoguće kupiti, iako je jedan od najpoznatijih delikatesa Čukotskog kraja. On se može probati samo ukoliko vas njime ugosti neko od stanovnika ovog poluostrva. Kakav je to specijalitet i zbog čega ga nema nigde u prodaji?
Šta je mantak i zbog čega je tako poseban
Mantak je zapravo slanina, ali ne obična, svinjska, na kakvu smo navikli mi iz Srbije, već - od kita. Ovo je tradicionalno jelo Čukča i Eskima, starosedelaca Čukotke, koje se pravi tako što se koža kita isecka na komadiće i zaledi.
Naravno, kao i kod svakogd jela, i kod mantaka postoje varijacije na temu: neki komadiće zalede sirove, neki vole da slaninu prvo prokuvaju, pa tek onda zalede, a neki kožu čak i dime ili mariniraju u soja sosu. Zavisno od dela poluostrva.
U svakoj varijanti mantak je izuzetan: malčice žilav, vlaknast, kao i svaka slanina, sa izraženim ukusom masnoće. Međutim, ukus ovog delikatesa nije najneobičnija stvar koja se za njega vezuje, već to da ga ne možete kupiti ni u jednoj prodavnici.
Nigde se ne može kupiti
Prodaja mantaka je zabranjena zakonom, a lov na kitove dozvoljen je samo starosedeocima Čukotke. I to u razumnim granicama. Za njih je ovaj specijalitet poput hleba nasušnog, jer je izuzetno hranljiv, a relativno nekvarljiv ukoliko se drži u odgovarajućim uslovima.
Odluka o zabrani prodaje mantaka nije doneta slučajno: u ovim krajevima su uslovi za život u najmanju ruku ekstremni (zimi se temperature spuštaju i ispod -40 stepeni Celzijusa), a rizik da stanovnici ostanu bez osnovnih namirnica - dosta visok.
Kako do toga ne bi došlo, meso i slanina kita, kao i drugih morskih životinja, se ne prodaje. Da probate ovaj lokalni delikates možete samo ako vam ga ponudi neko od starosedelaca, i to u malim količinama. Teško da ćete moći da ponesete parčence kući.