Mantak: Čukotski delikates koji je nemoguće kupiti, dostupan samo odabranima

Kada vam neko predloži da probate slaninu, verovatno ne očekujete nikakva iznenađenja. Međutim, kada je mantak u pitanju, iznenađenje je jedino što treba da očekujete.

Mantak je nemoguće kupiti, iako je jedan od najpoznatijih delikatesa Čukotskog kraja. On se može probati samo ukoliko vas njime ugosti neko od stanovnika ovog poluostrva. Kakav je to specijalitet i zbog čega ga nema nigde u prodaji?

Šta je mantak i zbog čega je tako poseban

Mantak je zapravo slanina, ali ne obična, svinjska, na kakvu smo navikli mi iz Srbije, već - od kita. Ovo je tradicionalno jelo Čukča i Eskima, starosedelaca Čukotke, koje se pravi tako što se koža kita isecka na komadiće i zaledi.

Naravno, kao i kod svakogd jela, i kod mantaka postoje varijacije na temu: neki komadiće zalede sirove, neki vole da slaninu prvo prokuvaju, pa tek onda zalede, a neki kožu čak i dime ili mariniraju u soja sosu. Zavisno od dela poluostrva.

U svakoj varijanti mantak je izuzetan: malčice žilav, vlaknast, kao i svaka slanina, sa izraženim ukusom masnoće. Međutim, ukus ovog delikatesa nije najneobičnija stvar koja se za njega vezuje, već to da ga ne možete kupiti ni u jednoj prodavnici.

Nigde se ne može kupiti

Prodaja mantaka je zabranjena zakonom, a lov na kitove dozvoljen je samo starosedeocima Čukotke. I to u razumnim granicama. Za njih je ovaj specijalitet poput hleba nasušnog, jer je izuzetno hranljiv, a relativno nekvarljiv ukoliko se drži u odgovarajućim uslovima. 

Odluka o zabrani prodaje mantaka nije doneta slučajno: u ovim krajevima su uslovi za život u najmanju ruku ekstremni (zimi se temperature spuštaju i ispod -40 stepeni Celzijusa), a rizik da stanovnici ostanu bez osnovnih namirnica - dosta visok.

Kako do toga ne bi došlo, meso i slanina kita, kao i drugih morskih životinja, se ne prodaje. Da probate ovaj lokalni delikates možete samo ako vam ga ponudi neko od starosedelaca, i to u malim količinama. Teško da ćete moći da ponesete parčence kući.