Suve šljive, kajsije, grožđe, urme su česte namirnice koje se nalazi na srpskim trpezama, posebno tokom posta, kada služe kao važan izvor energije i vitamina. Uz to, deo su tradicionalnih kolača i deserta i iako je suvo voće popularno i dostupno, postavlja se pitanje koliko ono zaista služi telu i zdravlju.
Bogato vitaminima A i C
Ovo voće ima raznolik nutritivni profil u zavisnosti od vrste. Jedna šolja mešanog suvog voća sadrži približno 480 kalorije, oko 4 grama proteina, 126 grama ugljenih hidrata, 106 grama šećera. Najčešći mikronutrijenti u suvom voću su vitamin A, vitamin C, kalcijum, gvožđe i kalijum. Na primer, suvo grožđe je bogato vitaminima C i gvožđem, dok suve šljive sadrže više vitamina A.
Potencijalne zdravstvene prednosti suvog voća
Mikronutrijenti u suvom voću povezani su sa nekoliko zdravstvenih prednosti, što znači da ove slatke grickalice nisu samo prazne kalorije.
Zdravlje očiju
Vitamini C i A pokazali su se korisnim u sprečavanju i usporavanju progresije katarakte. Vitamin C se takođe povezuje sa smanjenjem rizika od starosne degeneracije makule.
Prevencija osteoporoze
Kalcijum je neophodan za očuvanje zdravih kostiju, posebno ako želite da sprečite osteoporozu, te i zbog prevencije nije loše konzumirati ovo voće, naravno u umerenim količinama.
Ipak postoje potencijalni rizici konzumiranja suvog voća
Iako je suvo voće bogato hranljivim materijama, ono takođe sadrži visoku koncentraciju šećera, ugljenih hidrata i kalorija. Sušenjem voća koncentrišu se svi njegovi nutrijenti u manji oblik, što znači da manja količina suvog voća sadrži više kalorija nego sveže voće.
Iako suvo voće sadrži dosta vlakana, njegov visok sadržaj šećera može dovesti do povećanja telesne težine. Sveže voće je bolja opcija jer njegova visoka količina vlakana dolazi u kombinaciji s visokim sadržajem vode, što brže daje osećaj sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija. Osobe sa dijabetesom moraju biti oprezne sa suvim voćem. Sveže i suvo voće treba pažljivo uračunati u plan ishrane, a posebno sušeno voće treba konzumirati u malim porcijama, piše Veb-em-de.