Jedna vrsta pića povećava rizik od razvoja raka i do 5 puta, upozorili su stručnjaci

Da li je vaš omiljeni gazirani napitak zapravo tihi ubica? Naučnici upozoravaju da bi mogao biti, naročito ukoliko sadrži dodati šećer.

Konzumiranje samo jedne limenke zaslađenog gaziranog napitka dnevno može povećati rizik od razvoja raka usne duplje čak pet puta, otkrilo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka koji su analizirali podatke više od 160.000 žena. Studija je obuhvatila vremenski period od 30 godina.

Popularni napici su štetniji nego što se mislilo

Tokom istraživanja nisu ispitivani konkretni brendovi gaziranih sokova, ledenih čajeva i drugih pića koje su žene konzumirale, niti je meren nivo šećera u njima, već su se naučnici oslonili na odgovore ispitanica o njihovim prehrambenim navikama.

Tokom trajanja studije, zabeležena su nova 124 slučaja raka usta, a analiza je pokazala da su žene koje su pile najmanje jedan zaslađeni napitak dnevno imale 4,87 puta veći rizik od razvoja ove bolesti u poređenju sa onim ispitanicama koje su takva pića konzumirale manje od jednom mesečno.

Zbog čega se ovi napici dovode u vezu sa pojavom raka

Istraživači još uvek ne mogu sa sigurnošću da utvrde na koji način ova pića doprinose razvoju maligniteta, ali jedno od mogućih objašnjenja jeste prisustvo visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa. Ova vrsta šećera povezana je sa oboljenjima desni, što može biti jedan od uzroka raka.

Pored toga, dodati šećeri u ovim napicima mogu uticati i na balans bakterija unutar usne duplje, što može dovesti do inflamantornih procesa i promena u ćelijama koje vremenom mogu postati kancerogene, prenosi Dejli Mejl zapažanja naučnika.

Rak se može razviti i kao posledica neredovne oralne higijene

Zahvaljujući istraživanju naučnika ustanovljeno je da održavanje pravilne higijene zuba i usne duplje, može drastično smanjiti rizik od razvoja malignih tumora glave ili vrata. Na koji način su oralna higijena i maligna oboljenja povezana objasnili su stručnjaci za Njujork Post.

Naime, pojedine bakterije koje se mogu nalaziti u ustima mogu pozitivno uticati na razvoj i umnožavanje skvamoznih ćelija karcinoma, zbog čega se, posledično, rizik od razvoja raka može povećati za 50 procenata. Do otkrića naučnici su došli nakon opsežnog 15-godišnjeg istraživanja.