Mlečni put - dom majke Zemlje

Koliko znate o galaksiji u kojoj živite? Sunčev sistem je samo jedan od delova galaksije Mlečni put, jedne od milijardu galaksija u svemiru.

Naš dom, galaksija Mlečni put, ime je dobila iz grčkog jezika "galaxías kýklos", što je značilo "mlečni krug".  Fascinacija zvezdanim prizorom na nebu ima svoje korene od davnina, a prva osoba koja ju je posmatrala sa Zemlje kroz teleskop bio je Galio Galilej, 1610. godine. Sve do početka 20. veka verovalo se da mlečni put sadrži sve zvezde u Svemiru, da bi se otkrilo da je mlečni put samo jedna od galaksija.

Galaksija je široka 120.000-180.000 svetlosnih godina, a naša "adresa" je - oko 27.000 svetlosnih godina od njenog centra, u unutrašnjem delu spirale među gasovima i prašinom. Svetlosna godina je udaljenost koju svetlost pređe za jednu godinu, to je mera za rastojanje, ne za vreme.

U ovoj galaksiji postoji preko 200 milijardi zvezda, pa kao poređenje imamo činjenicu da se sa bilo koje tačke na Zemlji može videti samo oko 2.500. Broj zvezda u Mlečnom putu stalno se menja, kako neke nestanu, nove se stvaraju – oko 7 svake godine. 

Fascinacija slikama Mlečnog puta ne jenjava ni u 21. veku kada je nauka na najvišem stupnju razvoja ikada. Bi-Bi-Si je objavio najlepše fotografije Mlečnog puta u 2022. godini

Kako bi čovek dobio predstavu o veličini planete Zemlje u odnosu na Mlečni put, ali i i u odnosu na Univerzum koji je dom i Galaksije i Sunčevog sistema, snimljen je video.