
Namirnice koje nadmašuju multivitamine i čine čuda za zdravlje

Za telo i organizam neophodno je izabrati namirnice koje pružaju maksimalnu nutritivnu vrednost, saglasni su stručnjaci. Neka jela ne samo da su hranljiva, već su i bogata vitalnim supstancama koje mogu doprineti poboljšanju opšteg zdravlja i sprečavanju raznih bolesti. U nastavku pročitajte koje to namirnice po nutritivnim svojstvima prevazilaze većinu multivitamina i koje su veoma bogate korisnim materijama neophodnim za optimalno funkcionisanje organizma.
Kelj
Kelj se smatra jednom od najhranljivijih namirnica, a posebno je bogat vitaminom K1 koji je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Jedna porcija svežeg kelja (21 gram) pokriva 68 odsto dnevnih potreba za vitaminom K1 i 22 odsto za vitaminom C. Takođe, vlakna u kelju pozitivno utiču na zdravlje creva i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Džigerica
Veoma je hranljiva i obiluje esencijalnim nutrijentima, uključujući vitamin B12, vitamin A, gvožđe, folat i bakar, piše Heltlajn. Posebno je važan unos vitamina B12, jer ga mnogi ljudi nemaju dovoljno, a on ima ključnu ulogu u zdravlju ćelija, mozga i nervnog sistema. Ipak, treba biti oprezan u njenom konzumiranju i ne jesti je više od jednom ili dvaput nedeljno, jer preveliki unos nekih nutritivnih materija može dovesti do toksičnosti ili drugih zdravstvenih problema.
Brazilski orah
Ova grickalica je odličan izvor selena, koji je važan za zdravlje štitne žlezde i imunološkog sistema. Jedan veliki brazilski orah može da zadovolji više od preporučenog dnevnog unosa selena, koji iznosi 50-70 mikrograma. Međutim, zbog visokog sadržaja selena, važno je biti oprezan sa konzumiranjem ovih oraha, jer preveliki unos može biti toksičan.
Sardine
Sardine su male, masne ribe koje su izuzetno bogate esencijalnim Omega-3 masnim kiselinama, koje doprinose zdravlju srca. Jedna porcija od 92 grama sadrži više od polovine preporučenog dnevnog unosa za ove kiseline, a osim toga, dobar su izvor drugih važnih hranljivih materija kao što su selen i kalcijum.
Žuta paprika
Ovo biljka je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, esencijalnog i vodorastvorivog vitamina koji se ne skladišti u telu. Regularan unos vitamina C je važan, jer deficit može dovesti do simptoma kao što su umor, osip, bolovi u mišićima i poremećaji u zgrušavanju krvi. Sa druge strane, adekvatan unos ovog vitamina povezan je sa poboljšanim imunološkim funkcijama i smanjenim rizikom od hroničnih bolesti. Žuti paprika sadrži značajno više vitamina C od pomorandži, što je čini izuzetnim izborom za organizam.