
Begečka šargarepa, čvarci, vrbički beli luk: Ovo su najpopularniji srpski prehrambeni proizvodi

Renomirani sajt "Tejst atlas", preporučuje jela koja su popularna u različitim delovima sveta, ali i ukazuje na nacionalne artikle koje su svakako vredni pažnje. Nedavno su predstavili naše najbolje prehrambrene proizvode, a na listi prednjače ona od mesa, mleka, kao i med i povrće.
Ništa bez "slanih karamela" - čvaraka
Na samom vrhu se nalaze čvarci koji su opisani kao domaće, tradicionalno jelo koje se tokom procesa stalno meša velikom drvenom varjačom, a ponekad se dodaje i mleko kako bi dobili boju karamele. Čvarci se obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a obično se konzumiraju kao užina, uz hleb, luk, pivo ili rakiju. Samleveni čvarci se koriste u slanim zalogajima kao što su pogačica s čvarcima, piše na pomenutom sajtu.
Ajvar i pirotski kačkavalj - na samom vrhu spiska
Među top tri proizvoda je čuveni ajvar, bez kog ne može da se zamisle srpske zimnice, a slede ga pirotski kačkavalj - sir oštog ukusa kog karakteriše svetlo žuta kora i glatka površina. Sir se prvobitno pravio od ovčijeg mleka jer je ovo područje bilo dobro poznato po dve autohtone rase koje su slobodno pasle na obroncima Stare planine. Nakon promena u stočarstvu, tradicionalna industrija sira u Pirotu je neznatno izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od ovčijeg ili kravljeg mleka, ili od kombinacije oba.
U nastavku pogledajte koji proizvodi su se još našli na listi:
1. Čvarci
2. Ajvar
3. Pirotski kačkavalj
4. Pinđur
5. Sjenički sir
6. Pirotska peglana kobasica
7. Sremski kulen
8. Kiseli kupus
9. Sir od mleka magarice
10. Petrovački kulen
11. Zlatarski sir
12. Miročki sir
13. Futoški kupus
14. Ariljska malina
15. Zlatiborska pršuta
16. Leskovački domaći ajvar
17. Sremska kobasica
18. Užička pršuta
19. Kiseli kupus u glavicama
20. Fruškogorski lipov med
21. Begečka šargarepa
22. Kačerski med
23. Vrbički beli luk
24. Đerdapski med