
Mamurluk lakše podnosimo sa godinama, a ne teže kako se ranije mislilo

Iako se često misli da godine donose više muke nakon pijanke, nauka sada kaže suprotno: istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Utreht u Holandiji pokazalo je da najgore mamurluke ne doživljavaju ljudi u poznim godinama, već upravo mladi - u dobi između 18 i 35 godina života, dok se starenjem ta muka postaje sve manja i manja.
Srednje godine su najbolje za provod jer su simptomi mamurluka tada najblaži
Sada kada znamo u kom uzrastu nam uživanje uz koju čašicu više pada najteže, ostaje da saznamo kada mamurluk više nije bauk i kada su simptomi ovog stanja najblaži. Ako je verovati holandskim naučnicima, osobe srednjih godina i starije (uzrasta od 46 do 65 godina) imaju dvostruko blaže mamurluke u odnosu na mlađe osobe, čak i ukoliko popiju istu količinu alkohola.
Naučnici veruju da se s godinama razvija izvesna "tolerancija" na simptome mamurluka - glavobolju, osećaj mučnine i iscrpljenosti i bol u mišićima i kostima. Za potrebe svog istraživanja, naučnici su sakupili podatke 761 dobrovoljca uzrasta između 18 i 94 godine, koji su imali zadatak da opišu koliko su im intenzivni mamurluci. Potom su podaci analizirani, a rezultat je izenađujuć.
Ovom studijom holandski eksperti su, na neki način, "oborili" prethodna naučna istraživanja na ovu temu, budući da se u gotovo svakom od njih isticalo kako je smanjena efikasnost jetre (koja je zadužena za metabolizam alkohola) glavni krivac za intenzivnije simptome mamurluka, prenosi Dejli Mejl, jer se toksini iz alkohola zbog toga duže zadržavaju u krvi.
Šta nakon "lude" žurke - više vode, više sna, a manje jednog okrepljujućeg napitka
Alkohol je toksična supstanca, a njenim unošenjem u organizam našoj jetri poveravamo ozbiljan (a često i nimalo lak) zadatak - da nam pomogne da savladamo njegovo uticaj tako što će izlučiti dovoljno metaboličkih fermenata. Ti fermenti služe da se alkohol pretvori u druga hemijska jedinjenja koja, iako jednako toksična, makar lakše i brže izađu iz tela.
Proces "metamorfoze" traje - za svaku čašicu pića, bilo da je u pitanju krigla piva ili šot votke, jetri je potrebno blizu sat vremena aktivnog rada. Srećom, organizmu se može malčice pomoći u tom procesu metabolizma: konzumacijom vode uporedo sa čašicama alkohola (a i nakon burnog provoda) pomoćićemo telu da ostane hidrirano, što će smanjiti i mamurluk jutro nakon veselja.
Uz to, dobro bi bilo i naspavati se nakon provoda, kako bi se organizam odmorio ne samo od igre i veselja, već i od napornog rada na pretvaranju alkohola u druga jedinjenjaю Na kraju, dobro bi bilo i izbegavati kafu jutro nakon žurke, jer kofein kao jedan od najsnažnijih diuretika, može dodatno podstaći izbacivanje vode iz organizma i pospešiti dehidrataciju.