Magazin

Malim koracima ka velikoj promeni - kako preći na zdraviju ishranu

Zdrava ishrana ne znači nužno odustajanje od hrane koju volite - pre se radi o ravnoteži i jedenju različitog voća i povrća, nemasnih proteina, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda kako biste svom telu dali energiju i hranljive materije koje su mu potrebne.
Malim koracima ka velikoj promeni - kako preći na zdraviju ishranu© Yaroslav Shuraev/pexels

Nedostatak vremena i veliki trošak su dva glavna razloga zbog kojih ljudi odustaju od izbalansirane ishrane, potvrđuju brojne analize. Međutim, uz malo truda, zdrava jela ipak mogu biti dostupna. Ukoliko ima želje i volje za promenama, trebalo bi krenuti malim koracima, jer postavljanje nerealnih ciljeva mogu vas odvesti u pogrešnom smeru, pa se zato preporučuje da dodajte jednu novu stavku dnevno za početak.

Pripremite zdrave namirnice

Neophodno je da u kuhinji i ostavi budu dostupne zdrave osnovne namirnice, koje olakšavaju pravljenje uravnoteženih obroka kod kuće. Pri ruci treba imati pasulj, sočivo, ulje, sušene biljne začine, jaja, sveže voće i povrće, kao i ono smrznuto, jogurt, orahe, integralno brašno. Takođe, planiranje obroka smanjuje stres tokom večere, umanjuje mogućnost za nezdrave odluke po pitanju jela u poslednjem trenutku i pomoći će da izaberete zdravije sastojke i veličinu porcija, piše Veli vel helt.

Zamenite nezdrave grickalice za zdravije alternative

Užine, uključujući čips, kolačiće i žitarice, mogu biti bogate zasićenim mastima, dodatkom šećera i natrijuma. Međutim, zdrave grickalice mogu da vas zadovolje između obroka, podignu energiju i pomognu u sprečavanju prejedanja tokom obroka

Jedite više vlakana

Vlakna pomažu da probavni sistem bude zdrav i da se duže osećate sitima. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i snižavaju holesterol, a najbolji izvori vlakana su voće i povrće, integralne žitarice, orasi, semenke i mahunarke.

Pravi izbori i u restoranima

Večera ili ručak u restoranima ne znači uvek da odustajemo od zdrave ishrane. Neki saveti za bolje izbore u restoranima uključuju izbegavanje predjela, dezerta, soseve. Izaberite mesa koja su pečena, a prilog uz to da bude grilovano povrće, salata. Od pića uzmite vodu ili sveže ceđene sokove.

Uobičajene greške

Svi stručnjaci će reći da ne preskačete obroke, jer upravo njihovo preskakanje dovodi do anksioznosti, povećanja telesne težine i rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Pokušajte da se ne oslanjate previše na suplemente, uključujući proteinske pločice, šejkove za zamenu obroka, jer ova hrana možda neće ponuditi iste prednosti kao cela, minimalno prerađena hrana.

Zdrave navike podrazumevaju dobar san, hidrataciju i naravno fizičku aktivnost. Vežbanje nudi mnoge zdravstvene prednosti i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, moždanog udara, poboljšava san, smanjuje stres, utiče na težinu. Takođe je bitno čitati etikete, jer ćete se tako informisati šta tačno unosite u telo.

image
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      • Quality
      Live