Magazin

Zašto vruće kupke nisu dobre

Opuštanje u vrućoj kupki nakon napornog dana može biti izuzetno prijatno i opuštajuće, ali treba imati u vidu da su ovakve vrste opuštanja štetne po našu kožu, kosu i zdravlje generalno.
Zašto vruće kupke nisu dobre© pexels/cottonbro studio

Prema mišljenjima eksperata, vruća voda sa kojom koža dolazi u dodir tokom vrućih kupki ili tuširanja vrelom vodom praktično sa kože spira sloj masnoća koje štite kožu od spoljašnjih stresora, i uklanja korisne bakterije koje žive na površini naše kože, što može dovesti do suvoće kože i njene preosetljivosti, naročito u zimskom periodu. Vrela voda takođe može pogoršati i stanje kože podložne aknama, budući da visoke temperature podstiču zapaljenske procese na telu.

Da bi naša koža bila zdrava i hidrirana, eksperti iz oblasti dermatologije preopručuju da za tuširanje i kupanje koristimo mlaku, pa čak i hladnu vodu, kao i proizvode sa neutralnom pe-ha ("pH") vrednošću koje nisu agresivne za kožu. Nakon kupanja – obavezno ne nanošenje hidrirajućeg ulja ili mlekaza telo, kako se koža ne bi isušivala i dolazilo do njenog pucanja.

Vruća voda ima loš uticaj ne samo na kožu, već i na teme glave i kvalitet kose – ona ne samo da smanjuje dotok krvi u teme glave (što je glavni preduslov za rast kose), već čini dlaku lomljivijom, suvljom i osetljivijom na pucanje. Zato je, kao i za tuširanje i kupanje, preporučljivo da se kosa pere mlakom ili hladnom vodom, kako bi se podstakla cirkulacija i rast kose, ali i sprečilo njeno oštećenje i opadanje.

Pored negativnog uticaja koje vrela voda ima na kožu i kosu, evidentan je i njen loš uticaj na ukupno zdravlje, budući da se prilikom kupanja vrelom vodom povećava krvni pritisak, što može biti dovesti do ozbiljnijih problema kod osoba sa srčanim oboljenjima. Vrele kupke takođe mogu pogoršati i dermatološke probleme poput ekcema i psorijaze (možemo linkovati), budući da pojačavaju inflamaciju i pospešuju dodatno isušivanje kože, koje je pri dermatološkim problemima učestala pojava.

Zašto bi trebalo da promenite rutinu kupanja u novoj godini, i umesto vrućih kupki pređete na mlake ili hladne

  • Hladna kupka umiruje kožu
  • Ubrzava se proces buđenja i podstiče cirkulacija
  • Nakon fizičke aktivnosti hladna kupka podstiče brže opuštanje i regeneraciju mišića
  • Voda nižih temperatura ubrzava metabolizam, te podstiče gubljenje viška kilograma
  • Koža je sjajnija, zategnutija i zdravija
  • Smanjuje se rizik od povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja

image