''Romeo i Julija'' tuže filmski studio za seksualnu eksploataciju nakon pet decenija

Glumci filma ''Romeo i Julija" tuže studio za snimanje neprimerenih scena kada su bili maloletni. Trenutno imaju preko 70 godina i odlučili su da pokrenu sudski postupak koji će navodno biti u vrednosti od 500 miliona dolara

Olivija Hasi i Leonard Vajting tuže produkcijsku kuću ''Paramaunt'' (Paramount), jer im je reditelj, kako prenosi ''Varajeti'', obećao da neće biti golih scena tokom snimanja kultnog filma ''Romeo i Julija'' iz 1968. godine. S obzirom da su glumci imali 15 i 16 godina, rečeno im je da će nositi odela boje kože za snimanje eksplicitnih scena. Ipak, reditelj Franko Zefireli, koji je preminuo 2019. godine, navodno nije održao ovo obećanje.

U optužbi je navedeno da su donete izmene u poslednjem trenutku i da su glumci bili primorani da snime golu scenu, koja je bila velika tema kada je film izašao u bioskopima.

''Ono što im je rečeno je bilo drugačije od onoga što se zaista desilo,'' govori Toni Marinozi, menadžer glumaca.

''Verovali su Franku. Imali su 16 godina i mislili su da će ih bezbedno usmeravati, verovali su da im je prijatelj. Šta su mogli da urade po tom pitanju? Nije bilo opcija. Nije postojao #MeToo pokret.''

Optužba takođe opisuje mentalne poteškoće koje su glumci trpeli decenijama nakon filma, kao i da im je to upropastilo karijeru.

''Gole scene maloletnih ljudi su ilegalne i ne bi trebalo da se prikazuju. Ovo su bila veoma mlada deca tokom šezdesetih i nisu mogli da predvide šta će ih snaći. Brzo su postali poznati, a prethodno su zlostavljani, nisu znali kako da se nose s tim.''kaže advokat glumaca, Solomon Gresen.

Olivija Hasi je u intervjuu za ''Varajeti'' iz 2018. godine govorila da je ipak ''bilo neophodno'' snimiti tu scenu, kao i da ju je reditelj odradio prikladno. Zbog ovoga mnogi korisnici društvenih mreža govore da im ovaj postupak nije jasan.

''Razumem da može da prođe dugo vremena da bi se razgovaralo o ovakvoj traumi...ali ovo nema smisla,'' piše jedan korisnik.

Olivija Hasi opisuje da je Franko Zefireli priznao da mu je ona bila ''neuzvraćena ljubav'', bez obzira na veliku razliku u godinama.

''Paramaunt'' još nije dao zvaničnu izjavu.