Magazin

Vodič za lepo ponašanje za stolom - bonton kroz neverbalnu komunikaciju

Šta način polaganja pribora na tanjir može da govori?
Vodič za lepo ponašanje za stolom - bonton kroz neverbalnu komunikaciju© Pexels/Vidal Balielo Jr.

Iako se pravila ponašanja menjaju kroz vreme, uvek je dobro biti informisan o osnovnom bontonu, pogotovo kada su ovakva okupljanja neizbežna. Bilo da smo gost na večeri kod prijatelja, u restoranu ili na svečanom prijemu, važno je da pokažemo da obraćamo pažnju na detalje i da imamo lepe manire. Ovo je osobina po kojoj možemo biti zapamćeni i ostaviti pozitivan utisak. Neverbalna komunikacija kroz bonton je jednostavna, ali i važna - njome pokazujemo obzir i poštovanje prema drugima. 

U nastavku navodimo nekoliko načina polaganja pribora za jelo i njihovo značenje:

1. Pravljenje pauze

U slučaju da morate na kratko da napustite sto, ili pravite mali odmor u toku jela, pribor ostavite u obliku slova "A", bez dodirivanja vrhova.  

2. Još jedna porcija, molim 

Ako želite da zatražite još jednu porciju na elegantnan i suptilan način, prekrstite pribor po sredini tanjira pod pravim uglom.

3. Završeno

Nakon završetka jela, postavite pribor po dijagonali kao znak da ste gotovi i da tanjir može da se odnese.

 4. Nije mi se dopalo 

Ako niste bili zadovoljni jelom, a ne želite da pravite direktnu primedbu, najbolje je ostaviti pribor u obliku slova "A", kao kod pravljenja pauze. U ovom slučaju, vrh noža se postavlja između zubaca viljuške. 

5. Bilo je odlično 

Kada želimo da udelimo kompliment nakon lepog obroka, pribor se postavlja horizontalno sa vrhovima okrenutim na desno.

 

image