Vodič za lepo ponašanje za stolom - bonton kroz neverbalnu komunikaciju
Iako se pravila ponašanja menjaju kroz vreme, uvek je dobro biti informisan o osnovnom bontonu, pogotovo kada su ovakva okupljanja neizbežna. Bilo da smo gost na večeri kod prijatelja, u restoranu ili na svečanom prijemu, važno je da pokažemo da obraćamo pažnju na detalje i da imamo lepe manire. Ovo je osobina po kojoj možemo biti zapamćeni i ostaviti pozitivan utisak. Neverbalna komunikacija kroz bonton je jednostavna, ali i važna - njome pokazujemo obzir i poštovanje prema drugima.
U nastavku navodimo nekoliko načina polaganja pribora za jelo i njihovo značenje:
1. Pravljenje pauze
U slučaju da morate na kratko da napustite sto, ili pravite mali odmor u toku jela, pribor ostavite u obliku slova "A", bez dodirivanja vrhova.
2. Još jedna porcija, molim
Ako želite da zatražite još jednu porciju na elegantnan i suptilan način, prekrstite pribor po sredini tanjira pod pravim uglom.
3. Završeno
Nakon završetka jela, postavite pribor po dijagonali kao znak da ste gotovi i da tanjir može da se odnese.
4. Nije mi se dopalo
Ako niste bili zadovoljni jelom, a ne želite da pravite direktnu primedbu, najbolje je ostaviti pribor u obliku slova "A", kao kod pravljenja pauze. U ovom slučaju, vrh noža se postavlja između zubaca viljuške.
5. Bilo je odlično
Kada želimo da udelimo kompliment nakon lepog obroka, pribor se postavlja horizontalno sa vrhovima okrenutim na desno.