Manje je verovatno da će jaje pući ako padnu na stranu, pokazuju eksperimenti sprovedeni sa više od 200 jaja. Ali, šta to znači kada je u pitanju najbolji način da razbijete jaje za doručak? Ne mnogo, jer je lomljenje oko sredine i dalje efikasan način da se dobije žumance i belance koji lagano ističu.
Naučnici kažu da ovo otkriće može pomoći pri kuvanju jaja u loncu - ispuštanje jaja u vodu u horizontalnom položaju manje verovatno izaziva slučajnu pukotinu.
Često se misli da su jaja najjača na svojim krajevima - uostalom, tako su i upakovana u kartonu. Ipak, ozgleda da zaobljeno dno jajeta preusmerava silu i ublažava udar, prenosi agencija AP.
Ali kada su naučnici vršili kompresioni test stiskajući jaja u oba pravca, ona su pucala pod istom količinom sile.
"Zabava je počela kad smo mislili da ćemo dobiti jedan rezultat, a onda smo videli nešto drugo", kažu. Istraživači su sprovodili simulacije i ispuštali jaja horizontalno i vertikalno sa tri male visine, do 10 milimetara. Rezultat je bio da su jaja ispuštena u horizontalnom položaju pucala ređe.
Naučnici su otkrili da je središnji deo jaja fleksibilniji i da apsorbuje više energije prilikom pada pre nego što dođe do pucanja.
Jaje - nezaobilazna namirnica izbalansirane ishrane
Ova namirnica je bogata antioksidansima, proteinima, vitaminima A, D, E i skoro da ne sadrže ugljene hidrate. Dobar su izvora holina, važnog nutritijenta, neophodnog za normalno funkcionisanje ćelija, a i Omega-3 kiseline, koje su bitne za rad srca se nalaze u jajima. Iako su bogate korisnim supstancama, spadaju u niskokloričnu hranu a jedno jaje ima oko 78 kalorija.