Magazin

Uklete kuće u Japanu po niskoj ceni: Šinzo Abe nije hteo u rezidenciju bivšeg ubijenog premijera

Postoji nekoliko miliona napuštenih stambenih objekata samo u Tokiju i ovo počinje da predstavlja problem za zemlju. Cene iznajmljivanja ili kupovine ovih mesta su prilično niske, ali pravi problem su duhovi u njima.
Uklete kuće u Japanu po niskoj ceni: Šinzo Abe nije hteo u rezidenciju bivšeg ubijenog premijera© Pexels/Ryutaro Tsukata

Kupiti ili iznajmiti stan u Tokiju je veliki izazov. Cene su ogromne, a kvadrature izuzetno male. Ipak, postoji veliki broj praznih apartmana i kuća u manjim gradovima čije su cene značajno niže od drugih nekretnina. Uprkos prihvatljivim ciframa, ovi objekti mogu godinama biti napušteni, dok se potpuno ne sruše.

Razlog za niže cene nije kvalitet gradnje ili udaljenost od grada - Japanci izbegavaju ova mesta, jer veruju da su ukleta, to jest da da duhovi/duše stanovnika i dalje borave u stanu u kom su preminuli.

Ovakvi objekti se nazivaju ''điko buken (điko – nesreća, buken – nekretnina)'', to jest ''stigmatizovane nekretnine''. Ovo su kuće u kojima su poslednji stanovnici umrli na ''nesrećne'' načine (ubistvo, samoubistvo ili umiranje u samoći, kada je telo pronađeno danima kasnije...). Veruje se da njihove duše ostaju u prostoru u kome su proveli poslednje trenutke života.

Verovanje u duhove je toliko izraženo u Japanu, da je dugo bila popularna glasina o bivšem ubijenom premijeru zemlje dvadesetih godina prošlog veka. Naime, Šinzo Abe, koji je preminuo u julu prošle godine, navodno nije želeo da živi u službenoj rezidenciji, jer je verovao da u njenim prostorijama i dalje nalazi duh ovog ubijenog premijera.

Pošto postoji mnoštvo ovakvih objekata, u Japanu postoje agenti za nekretnine koji se isključivo bave njihovom prodajom. Po pravilima, kupac mora biti obavešten o istoriji mesta i smrti koje su u njemu zabeležene. Neke agencije pokušavaju da ih predstave na šaljiv način, govoreći da su cene niske i da ''sigurno nećete biti usamljeni''.

Međutim, svrha ovakvih poslova nije samo spašavanje objekata od propadanja ili rušenja, već i edukovanje o poštovanju preminulih i prihvatanju smrti. Pored toga, cilj agenata je da staranjem o objektima pomognu porodicama preminulih (ako nisu bili sami) tokom žalosti.

Prema agentima, postoje ljudi koje ne dotiču ovakve priče i žele da kupe stan zbog niže cene. Ipak, većina se ustručava.

Osim smrti na lokaciji, agenti moraju obavestiti zainteresovane kupce o sledećim detaljima:

Ako je mesto u okolini poznate kriminalne grupe, ili ako je kult sagradio i boravio u objektu. Takođe, kupac mora znati da li je u blizini bunar (bunari imaju folklorno značenje u Japanu, vezano za duhove), kanalizacioni odvod ili krematorijum. Na kraju, važno je napomenuti da li je na lokaciji često bilo požara ili poplava u prošlosti.

Verovanje u duhove je individualna stvar. Na zapadu, ''onaj svet'' je najčešće alat za holviduske drame ili turističke atrakcije, dok se u Japanu ova tema tretira sa mnogo više strahopoštovanja. Moguće je izvući zlatnu sredinu između dva različita stava i biti svestan neizbežnosti smrti, ali i tretirati je kao osnovni deo života.

image