Magazin

Čeburaška - novi život sovjetskog simbola, za 5 dana zaradio milione

Novi nastavak crtanog filma "Čeburaška", od početka godine inkasirao je preko 26 miliiona evra. Čeburaška je maskota ruskog olimpijskog tima, ljubimac nekoliko generacija i omiljeni crtani lik Japanaca.
Čeburaška - novi život sovjetskog simbola, za 5 dana zaradio milione© printscreen/youtube

Čudan, a ujedno i simpatičan književni i crtani lik Čeburaška, za koga ne možemo sa sigurnošću reći da li je medved, zec ili nešto treće, prvi put pojavio se na stranicama knjige "Krokodil Gena i njegovi drugari" još 1966.godine, ali svoju popularnost stekao je tek nakon izlaska crtanog filma.

Sudeći po samom nazivu knjige, a kasnije i crtanog filma, ni autor, ni kreator samog lika nisu u njemu videli glavnog junaka. Za samog pisca, prototip je bila njegova felerična igračka iz detinjstva, za koju je bila osmišljena legenda o nepostojećoj egzotičnoj životinjici, koja je došla izdaleka u kutiji sa pomorandžama. Ime Čeburaška dobila je od glagola "čeburahnutsa", odnosno "padati". A Čeburaška je i zaista bio jedno smotano biće koje je, najevši se pomorandži u dugom putu, neprestano padalo na bok.

Ni režisera crtanog filma, po njegovim rečima, Čeburaškina pojava nije oduševila, ali se umešao umetnik Leonid Švarcman, koji je od neuglednog (pa čak i izrazito ružnog) lika Čeburaške, napravio miljenika miliona, sa velikim očima, ogromnim ušima i još većim srcem. Tek tada, 1971. godine, Čeburaška je postao glavni lik, a crtani film poneo njegovo ime.

Dokaz da smotanost nije prepreka, pokazao je Čeburaška celom svetu. Sa izlaskom crtanog filma, "poludela" je čitava Rusija, a Čeburaška je postao nacionalni simbol. Od kako je nastao, pa do današnjeg dana, Čeburaška ima spomenike u raznim gradovima Rusije, postao je glavni lik mnogih viceva i anegdota, igrica, fotografskih i umetničkih projekata, a čak je i niz žurki bilo nazvano njegovim imenom. Otišao je i korak dalje, i 2004. godine postao maskota ruskog olimpijskog tima, i tako proputovao sve od Atine, preko Pekinga, Torina i sve do Vankuvera, menjajući boju svog krzna iz braon u crvenu, belu pa čak i plavu.

Čeburaška je postao i prvi ruski milioner u 2023. godini - novi nastavak legendarnog crtanog filma za samo pet dana prikazivanja u ovoj godini inkasirao je skoro dve milijarde rubalja (više od 26 miliona evra), a publika je oduševljena pohrlila u bioskope širom zemlje da sa svojim mališanima iskoristi priliku i priseti se omiljenog ruskog crtanog junaka.

image