Magazin

Ishrana tokom vrelih dana: Šta jesti, a šta izbegavati

Zdrava ishrana, u kombinaciji sa pravilnom hidratacijom, zaštitom od sunca i čestim odmorom u hladu, može nam pomoći da ostanemo zdravi i da se osećamo prijatno tokom vrelih dana koja nas očekuju u narednom periodu.
Ishrana tokom vrelih dana: Šta jesti, a šta izbegavati© Tamanna Rumee/pexels

Visoke temperature utiču na rad organizma, metabolizma, varenje i ravnotežu tečnosti u telu i ono što jedemo u toku leta može doprineti tome da se osećamo rashlađeno, ali i da nam bude još teže i sparnije.

Namirnice koje nas mogu rashladiti tokom leta su one sa visokim sadržajem vode i njihova konzumacija pomaže da telesna temperatura ostane niža, pa nam se čini da se osećamo prijatnije na vrućini. S druge strane, unos teške, masne ili jako začinjene hrane pojačava osećaj toplote i nelagode i takva jela i namirnice podižu krvni pritisak, izazvaju umor i smanjuju produktivnost.

Koje namirnice bi trebalo jesti tokom toplih letnjih meseci

Lubenica

Savršeno je letnje voće jer sadrži oko 90 osto vode. Odlična je za hidrataciju i rashlađivanje organizma, a takođe je dobar izvor vitamina C, A i kalijuma, što pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu, piše Ndtv.

Krastavac

Još jedna namirnica koja hidrira, a niskokalorična je. Pomaže u regulisanju telesne temperature i izbacivanju toksina, a može se jesti u salatama, smutijima ili kao prilog.

Nana

Nana sadrži mentol, koji ima rashlađujući efekat, a pored toga dobra je i za varenje i smanjenje upalnih procesa. Preporuka je da se doda u vodu, smutije ili salate.

Jogurt

Savršen napitak koja hladi organizam i sadrži probiotike vrlo značajne za crevnu floru. Pomaže u smanjenju telesne temperature, upale i problema sa varenjem. Može se konzumirati kao užina, u smutijima ili kao dresing za salate.

Koje namirnice ne bi trebalo jesti tokom letnjih meseci

Začinjena i pržena jela treba izbegavati tokom vrućina, jer povećavaju telesnu temperaturu i izazivaju dehidrataciju. Ova hrana može dovesti i do problema sa varenjem, kao što su nadimanje i gorušica. Takođe, konzumacija alkohola posebno u vrelim danima dehidrira organizam i podiže telesnu temperaturu. Preterana upotreba alkohola tokom vrućina dovodi do toplotne iscrpljenosti ili čak toplotnog udara.

Tokom leta, treba smanjiti i ispijanje kafe, jer ovaj napitak deluje kao diuretik, što znači da povećava izlučivanje tečnosti i doprinosi dehidrataciji. Takođe može povećati telesnu temperaturu i pojačati znojenje.
Ni crveno meso nema baš neku dobru reputaciju - teško je za varenje i podiže temperaturu tela. Unos ovakvog mesa tokom vrelih dana može izazvati probleme sa varenjem i osećaj letargije.

Čaša hladog gaziranog pića se čini pravo osveženje, ali istraživanja ne idu u prilog ovoj tvrdnji - velike količine šećera,često odvode do dehidratacije i naglih skokova šećera u krvi, pa se umesto njih, preporučuje voda, limunade.

image
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      • Quality
      Live