Magazin

''Mišelin'' - kakve veze imaju automobilske gume sa gastronomijom

Zašto reputacija najboljih restorana u svetu zavisi od simpatične debeljuškaste bele maskote napravljene od automobilskih guma? ''Mišelinova zvezdica'' je sasvim slučajno postala najprestižnija ocena u kulinarstvu danas, a isprva je bila samo marketinški trik.
''Mišelin'' - kakve veze imaju automobilske gume sa gastronomijomGetty © Astrid Stawiarz

Francuska braća Andre i Eduar Mišelin su smišljali kako da prošire svoj biznis proizvodnje automobilskih guma, s obzirom da je 1900. godine bilo samo oko tri hiljade automobila u celoj Francuskoj. Potražnja za pneumaticima je bila mala, a oni su odlučili da usmere reklame prema bogatim mušterijama, koje su volele putovanja kolima po Evropi. Objavili su prvi ''Mišelin vodič'', koji je bio smernica za duža putovanja - na mapi su bile označene benzinske stanice, auto-mehaničarske radnje i odmarališta za vozače. Vodič je bio besplatan skoro dve decenije.

Kada je Andre Mišelin video da se njegov katalog koristi kao podloga za radni sto kod jednog prodavca pneumatika, shvatio je da ''čovek poštuje samo ono za šta plaća'' pa je od tada vodič počeo da se prodaje u iznosu od oko dva evra. Pored toga, novitet je bio i navođenje hotela i restorana koji mogu da se posete tokom putovanja.

Ispostavilo se da je ovo bio dobar potez, jer je biznis nastavio da raste. Ipak, kako bi preporuke za restorane bile što bolje i zadovoljavajuće, braća su zaposlila anonimne ''inspektore''. Njihov zadatak je bio isprobavanje usluga i hrane različitih restorana u Francuskoj i njenoj okolini, kako bi samo najbolje ocenjeni dospeli na listu.

Tokom godina su razvili sistem ''Mišelinovih zvezdica'', po kome su mnogi restorani dobijali zasluge za dobro upravljanje i hranu. Ovaj način ocenjivanja je na vrhu gastronomskog sveta danas i transformisao je značenje luksuznog i kvalitetnog kulinarstva. Prema originalnom vodiču, redosled ocena je:

* ''Veoma dobar restoran u ovoj kategoriji''

** ''Sjajna hrana, vredna dužeg puta''

*** ''Izvanredno kulinarstvo, zaslužuje zasebno putovanje''

''Mišelin inspektori'' su anonimni i dan danas, kako bi procena i usluga bila što iskrenija i precizna.

Od 1955. su uvedene nove ''Mišelin'' kategorije ocenjivanja. ''Bib Gurman'' nagrade su počele da se dodeljuju restoranima koji imaju sjajan kvalitet hrane u odnosu na cenu, koja se računa prema ekonomskom stanju svake zemlje pojedinačno. Pre tri godine se uvela i ''Zelena Mišelin zvezda'', koja nagrađuje restorane sa najboljom ekološkom svešću (malo otpada, etički dobijeni proizvodi...).

image