Magazin

Srpska (Stara) Nova godina u Rusiji - Suština praznika, istorija i tradicija

Stara Nova godina, u našem narodu poznata i kao Srpska ili pravoslavna, poslednji je "povod" za slavlje u januaru. Ovaj neformalni praznik koji danas tek određeni deo populacije proslavlja, pre samo nekoliko stoleća bio je važan datum u Rusiji ali i u mnogim kulturama.
Srpska (Stara) Nova godina u Rusiji - Suština praznika, istorija i tradicija© pexels/Elina Fairytale

U samom nazivu reč "stara" ne nalazi se slučajno - ovaj datum vezuje se za obeležavanje Nove godine prema julijanskom kalendaru, a upravo iz religioznih razloga za većinu pravoslavnih hrišćana ovaj datum i dalje ima veliku važnost. Ipak, za razliku od sveopšte prihvaćenog 31. decembra kada se obeležava kraj tekuće i ulazak u novu godinu u velikom stilu, u Rusiji proslava Stare Nove godine obično protiče u krugu porodice i užeg kruga prijatelja, a tradicija okupljanja oko novogodišnje trpeze i zamišljanja želja u ponoć u mnogim ruskim domovima se sačuvala. Nakon obeležavanja Stare Nove godine, obično dolazi na red i sklanjanje novogodišnje jelke. 

Istorija Stare Nove godine

U Rusiji istorija Stare Nove godine počinje posle revolucije, kada su boljševici doneli odluku da se sa julijanskog kalendara pređe na gregorijanski, koji je već tada bio zastupljen u većini evropskih zemalja. Na Zapadu je gregorijanski kalendar uveo Papa Grigorije XVI, kako bi ispravio "grešku" u julijanskom kalendaru, zbog prolećne ravnodnevnice koja je po starom kalendaru trajala 11 minuta duže nego inače. Tako se i nakupilo 13 dana, kolika je razlika između ova dva kalendara, a prvi januar po starom kalendaru - po novom je postao 14.

Prema staroj ruskoj tradiciji, na ovaj dan počinjalo je odbrojavanje nove poljoprivredne godine i odavala se počast zaštitniku zemljoradnika Vasiliju Velikom. Veče uoči Stare nove godine nazvano je "velikodušnim" a u kućama se postavljala trpeza i pripremale su se poslastice koje su se obavezno delile sa drugima. Takođe, smatralo se da je dobro na ovaj dan započeti neki posao.

Danas je Stara Nova godina nezvaničan, ali mnogima u Rusiji i dalje omiljen praznik. Za razliku od 31.decembra, ona se ne slavi pompezno, ali je zato ovo idealno vreme da se posete roditelji i provede veče sa porodicom.

Rusija nije jedina zemlja u kojoj se Nova godina proslavlja dva puta - ova tradicija sačuvala se i u mnogim bivšim sovjetskim republikama, u zemljama istočne Evrope, kao i u Srbiji i zemljama regiona. Tradicije koje se vezuju za 13. januar identične su onima koje imamo na novogodišnju noć, ali ipak postoje i neke sasvim jedinstvene.

Vevčanski Karneval

Svake godine 13. i 14. januara, naše komšije Makedonci u selu Vevčani organizuju Karneval, koji je jedan od najstarijih obreda na Balkanu. Sam događaj veoma je specifičan - stanovnici sela oblače kostime i stavljaju maske koje podsećaju na mitske likove, i pod zvukove tradicionalne muzike i zvona, šerpi i tiganja pevaju i vesele se. saglasno verovanjima, na taj način teraju se zli duhovi i manifestuje sreća i blagostanje u narednoj godini.

Carevi koledanija

Sa pojmom "koledanija" već smo se susretali kada smo pisali o tradicijama koje se u Rusiji vezuju za Badnje veče, ali Rusija nije jedina zemlja u kojoj ova tradicija i dan danas postoji. Tradicionalno svake godine 13. januara u Beloruskom selu Semeževo muškarci izvode koledanije, a svako ima svoju ulogu - neko je lekar, neko vojnik, neko muzičar i tako dalje. Tako okupljeni i prerušeni, oni obilaze kuće u kojima žive neudate devojke, a zauzvrat dobijaju nagrade i čestitke.

Mali Božić

Kako se Stara Nova godina obeležava nedelju dana nakon pravoslavnog Božića, neki od rituala ponavljaju se i na ovaj dan. Tako se u pojedinim mestima pale jelove grane i praktikuje nešto nalik koledaniju, kada deca idu od vrata do vrata pevajući i sakupljajući slatkiše. Jedna od srpskih tradicija koje se vezuju za 13. januar je i priprema slatke pogače, koja se jede izjutra 14. januara, kako bi narednih 12 meseci bili slatki kao i sama pogača. U centar pogače neki stavljaju i male kuglice od testa za svakog člana porodice.

Kao i za "opštepriznatu" Novu godinu, tako se i za Staru Novu godinu vezuju određena narodna verovanja:

  • Popularna poslovica "kako dočekaš Novu godinu, takva će ti biti čitava godina" važi i u ovom slučaju, zato se tradicionalno priprema trpeza, i vreme provodi sa bliskim ljudima
  • Pre samog praznika kuća se sređuje, kako bi se sve nedaće počistile iz kuće i Nova godina dočekala u čistom
  • Devojkama koje žele da se udaju, u Novu godinu preporučuje se ulazak u muškom društvu - tako će izbeći samoću u narednoj godini
  • Drevna tradicija pripreme jela sa iznenađenjem i danas je prisutna, pa se tako simbolično u pogaču stavlja zrno pasulja za prinovu u porodici, končić za više putovanja ili novčić za više novca
  • Kako je Stara Nova godina istorijski bila povezivana sa početkom perioda sađenja i obrade zemljišta, sa posebnom pažnjom posmatrale su se vremenske prilike. Tako je na primer jasno, zvezdano nebo značilo da će biti bogata i plodna godina, a južni vetar da će leto biti toplo.
image