Šlemovi napravljeni od morskih školjki

Morski češljevi, pripadnici porodice školjki, koriste se kao materijal za kreiranje zaštitnih šlemova.

Selo Sarufutsu u Japanu je poznato kao okolina sa najvećom količinom morskih češljeva u zemlji. Nažalost, kada se odstrani jestivo meso, nakupi se otpad od dvesta hiljada tona praznih školjki svake godine.

Postoji rizik da ovolika količina ljuske može kontaminirati zemljište. Kako bi se umanjilo zagađenje i poboljšalo ekološko stanje u svetu, selo se udružilo sa dizajerskom firmom ''Kvantum'' i fabrikom plastičnih proizvoda ''Kouši'' da iskoriste ovaj otpad. 

Kreirali su ''Šelmet (spoj engleskih reči shell i helmet)'', zaštitni šlem napravljen apsajklingom školjki.

Iako one deluju krhko i tanko, zapravo ovo je veoma čvrst materijal, s obzirom da u sebi ima kalcijum-karbonat, koji se takođe nalazi u biserima, ljuskama od jajeta i u nekim mineralima i kamenju.

Kako izgleda proces pravljenja šlema

Školjke se smrve u prah, dodaje se reciklirana plastika, koji se zatim oblikuje u čvrst i izdržljiv šlem. Dostupne su u beloj, crnoj, roze, plavoj i bež boji. 

''Primenom biomimikrije (imitiranje prirode u dizajnu), Šelmet izgleda kao osnovna struktura morskih češljeva. Osim lepog izgleda, ovakav oblik je izuzetno funkcionalan. Rezultati pokazuju da je ovaj šlem do 33 odsto jači od prosečnog'', kažu predstavnici "Kvantum'' studia.