Noć sa "Natašom" - kako se pale automobili na severu Rusije kad je temperatura 73 stepeni ispod nule

Izuzetno niske temperature na severu Rusije iznedrile su mnoga kreativna rešenja - jedno od njih je i popularna "Nataša". I pored nje, lokalni vlasnici automobila, iako naviknuti na zimske uslove i temperature koje iz minusa ne izlaze i po nekoliko meseci, ostali su zatečeni, kada su ujutru 11. januara izašli iz svojih domova i pokušali da upale svoje automobile.

Jedanaesti januar 2023. godine žitelji sela Esej sa severu Krasnojarskog kraja u Sibiru pamtiće još dugo, budući da je temperatura dostigla rekordnih -73 stepena Celzijusa. Dok u centralnim regionima Rusije postepeno dolazi do otopljavanja, u najsevernijim delovima zemlje, niske temperature i dalje ruše sve dosadašnje rekorde. Kako se vozači automobila nose sa ovim temperaturama i kako uspevaju da sačuvaju vozila od zamrzavanja preko noći?

Uputstva za paljenje automobila i vožnju u zimskim uslovima na internetu ima svuda, ali, u uslovima surove ruske zime mnoga od njih postala su jednostavno neprimenljiva. Najoptimalnijim rešenjem za sve vlasnike automobila naravno bilo je korišćenje garaže, ali u Jakutiji, cene na ovaj vid nepokretnosti kreću se oko 2 miliona rubalja (što je oko 3.2 miliona dinara), dok je za iznajmljivanje ove nekretnine potrebno najmanje 25.000 rubalja, odnosno skoro 40.000 dinara. Skupo zadovoljstvo, a opet - nema ni toliko garaža koliko ima automobila.

Ranije, kada su cene na gorivo bile pristupačnije, vlasnici automobila jednostavno nisu gasili svoja vozila tokom noći, a pred svakom kućom u dvorištu bio je makar jedan upaljen automobil. Danas, kada je cena goriva u Rusiji skoro kao i cena goriva u Srbiji - jasno je da takvo rešenje poprilično može uticati na porodični budžet. Zato je "Nataša", kako se popularno naziva improvizovana sklopiva termo "garaža", miljenica svakog ruskog muškarca?

Prvi put, "Nataša" se pojavila u Burjatiji još 2010. godine, kada su, usled izuzetno niskih temperatura stanovnici osmislili prenosive tople futrole od termo materijala za automobile. Danas - one su zaštitni znak svakog severnog grada u Rusiji i u svakom gepeku vozi se po jedna "Nataša" koja u kasne sate preuzima odgovornost za automobil svog vlasnika.

U jednom trenutku, na severu Rusije zbog nedostatka proizvedenih "Nataša", broj krađa ovih pokretnih garaža prevazišao je broj krađa samih automobila, pa su dovitljivi vlasnici na svakoj ispisivali farbom registracione brojeve tablica, jer takva "Nataša" više ne treba nikome. Oni sa razvijenim preduzetničkim duhom otišli su i korak dalje, pa se sa početkom zimskog perioda mogu pronaći "Nataše" za iznajmljivanje.