Magazin

''Vanila devojka'' je trend koji slavi ženstvenost i eleganciju

Estetski trendovi na internetu se menjaju skoro na dnevnoj bazi – ipak, najnoviji hešteg ''Vanila devojke (Vanilla Girl)'' znači više od viralnog momenta na društvenim mrežama
''Vanila devojka'' je trend koji slavi ženstvenost i eleganciju© Pexels/Jill Burrow

U sred mnogih makro i mikro-trendova, pojavila se Vanila devojka. Ona nosi bež, bele, svetlo žute i kremaste nijanse odeće. Voli teksture na svojim odevnim komadima, pogotovo svilene i pufnaste. Ako odluči da nosi šminku, ona je veoma suptilna, dovoljan je samo korektor, malo maskare ili sjaja na usnama i kapcima. Kosa joj je zdrava, posvetljena, na toplih tonova ili je u opuštenoj, ali i elegantnoj punđi. Njena okolina i prostor su ogledalo njenog ličnog stila - pastelno, nežno, minimalistički.

Ženstvenost je bila na prvom mestu modnih trendova prošle godine. Najveći dokaz je bio pink trend koji se mogao videti na svima, od pop pevačica do vozača Formule 1. Iz njega je potekao barbikor trend  kao odgovor na uzbuđenje i povratak pop ikone ''Barbi'', jer je istoimeni film planiran za leto 2023. Nostalgija za 2000-tim godinama je ponovo pokrenula ciklus blještavih i upadljivih odevnih komada i šminke.

Zbog ovoga se Vanila devojka razlikuje od ostalih ženstvenih trendova, jer slavi suptilan minimalizam, a ne šareni i vibrantni stil. Naziv je nastao po samoj vanili jer - čak i pored bezbroj opcija, mnogi se opredeljuju za ovaj slatkast i jednostavan ukus.

Isto tako se primenjuje i ovaj trend. Nije potrebno mnogo doterivanja. Prvenstveno se slavi nega o sebi, jer je ''podloga'' važnija od šminke ili odeće. Služi kao dobar podsetnik da je važno ponekada postaviti sebe kao prioritet, bez obzira na haotičnu svakodnevnicu. U momentima takvog opuštanja, moguće je povezati se sa nežnijom stranom sebe, koja često mora biti skrivena kako bi današnja žena ''preživela'' u svetu u kome se ljupkost izjednačava sa slabošću.

Nakon dobro zaslužene brige o sebi, novostečeni spokoj i senzibilitet se prenose na oblačenje. Svetli tonovi i mekane teksture su prikladne za svaki dan. Odeća je najčešće jednostavnog kroja, bez dezena, a važno je da bude i udobna.

Za šminku važi pravilo ''što manje, to bolje''. Kada je nega o koži prioritet, crte lica, usne i oči se minmalno ističu šminkom. Dovoljno je malo korektora, sjaj na usnama i kapcima, nežno naneseno rumenilo i sladak (vanila) parfem za kraj. Ovakva rutina je brza, efikasna i svakome može dobro da pristaje, jer ističe prirodne atribute.

Kosa se neguje maskama, uljima ili serumima. Kada je zdrava, dovoljno je samo vezati je u opuštenu punđu ili učvrstiti je šnalom za šarmantan izgled. Za ''komplikovaniji'' stil, nekoliko slobodnih pletenica ili uvijanje pramenova je dovoljno. Što se tiče boje, ne postoji nikakvih pravila, ali dobar izbor može biti kouzi blond trend koji se slaže uz celokupnu estetiku vanila devojke.

Ovo je savršen trend za svakoga ko želi da izdvoji mirne trenutke za sebe i dozvoli da se ta energija odražava u njihovom izgledu.

image