Magazin

Od sumraka do svitanja - kako raditi noću a da kvalilet života ne trpi

Iako vlada popularno mišljenje da noćne smene "pripadaju" jedino zaposlenima u ugostiteljskom sektoru, postoji mnoštvo drugih profesija kojima radno vreme počinje kada zađe sunce - tu su lekari, čuvari javnog reda i mira, stjuardese, a u današnje vreme i sve više IT inženjera, koji se sa pojavom fleksibilnih oblika rada često zapošljavaju u kompanijama "preko pola sveta", a biraju da rade iz svoga doma.
Od sumraka do svitanja - kako raditi noću a da kvalilet života ne trpi© freepik/freepik

Kako kvalitet života ne bi trpeo posledice ovakvog ritma i rada u vreme kada svi ostali spavaju, ljudima koji rade noću jedna crta mora biti zajednička - sposobnost dobrog organizovanja vremena.

"Noćni" deo sna i dnevna dremka izuzetno su važni za oporavak organizma

Svaki organizam ima svoj biološki sat (ne, to nije onaj koji "otkucava" ženama koje se bliže tridesetim ili četrdesetim) koji radi u skladu sa smenom dana i noći. Dnevna svetlost odgovorna je za pokretanje brojnih hemijskih procesa u ljudskom organizmu, stimulisanje pravilnog rada štitne žlezde, kao i za aktivaciju sistema koji nas drže budnim tokom dana. I upravo se zato rad u noćnim satima, naročito ukoliko je tokom čitave noći i u dužem vremenskom periodu, može negativno odraziti na ukupno zdravstveno stanje.

Šta je najvažnije ukoliko radimo noću? Jasno planiranje režima rada i odmora, odnosno smanjenje broja radnih sati tokom noći (u onoj meri u kojoj dinamika posla to dozvoljava) i raspoređivanje vremena na način da makar nekoliko sati sna "upadaju" u period koji je za to predviđen. Pored tog noćnog dela sna, važno je ne izostaviti ni dnevnu "dremku", kako bi se organizam oporavio i pripremio za sledeću radnu smenu.

Društveni i porodični život ne mora nužno da bude ugrožen

Iako vlada popularno mišljenje da društveni i privatni život ispaštaju prilikom ovakvog formata rada, to ne mora nužno biti tako. Naravno, noćne smene mogu imati negativan uticaj na članove porodice i prijatelje, budući da će traženje kompromisa biti izazovnije i zahtevati prilagođavanje u životima više ljudi, ali nije nemoguće održavati kontakte i društveni i porodični život čak i sa nestandardnim radnim vremenom kakvo je ovo. Ukoliko prihvatate posao koji sa sobom donosi radno vreme tokom noći, pokušajte da sa prijateljima i porodicom unapred uklopite rasporede i dogovorite susrete i viđanja u skladu sa svojim i njihovim obavezama, ali i vremenom za odmor. Kako je za kvalitetnu komunikaciju potrebno da budete odmorni i puni energije, potrudite se da druženja i okupljanja organizujete nakon popodnevnog spavanja, kada ste najodmorniji.

Sagledavanje svih "za" i "protiv" noćnog rada, je osnova za donošenje odluke o građenju karijere

Pri kontinuiranom noćnom radu, u organizmu, ali i u čovekovoj psihi, pokreću se brojni adaptacioni procesi i dolazi do delimičnog privikavanja na novi način života, pri čemu se čovek prilagođava noćnom režimu rada. Zatim nakon radne nedelje dolazi vikend, kada se čovek vraća u regularni režim. Usled toga, bioritam se neprestano iznova i iznova adaptira u, za njega dovoljno haotičnom redosledu, što dodatno nanosi štetu organizmu i mentalnom zdravlju. Osobi koja prihvata posao sa noćnim režimom rada od izuzetnog je značaja da sa samim sobom raščisti u kom periodu je spremna da radi pod takvim uslovima, da li je realno da u predviđenom roku napreduje u karijeri i da li je očekivani napredak značajan za dalju karijeru. Odlučivanje o tome da li je karijerno napredovanje pod takvim uslovima rada vredno žrtvovanja sna, partnerskih i porodičnih odnosa, moguće je tek nakon dobrog sagledavanja svih "za" i "protiv".

image