Nik Kejv ne prihvata pesme fanova ''napisane'' korišćenjem veštačke inteligencije

''Uz dužno poštovanje, ova pesma je užas, groteskno vređanje ljudskosti, uopšte mi se ne dopada. Apokalipsa dolazi,'' napisao je muzičar kao odgovor fanu koji mu je poslao teskt pesme kreiran pomoću veštačke inteligencije.

Nik Kejv je na svom sajtu Fajlovi crvene šake odgovorio fanu sa Novog Zelanda na tekst pesme kreiran programom ''ČetGPT (ChatGPT)''. Sastavljen je od softvera koji generiše reči, rečenice i razgovore. Korišćenjem informacija sa interneta, program ''sklapa'' fraze i moguće je sastaviti celu pesmu, uz nekoliko napisanih, dodatnih instrukcija.

Obožavalac je poslao predlog pesme ''u stilu Nik Kejva'' kao poklon, ali muzičar nije bio impresioniran. Ovo je prvi put da se svetski poznati umetnik oglasi po pitanju AI veštačke inteligencije (AI - Artificial Intelligence) u umetnosti.

''Ne osećam isti entuzijazam za ovu tehnologiju,'' piše Kejv.

''Napisati dobru pesmu nije mimikrija, nije imitacija. To je proces uništavanja sebe i svog stvaralaštva, svega što je urađeno do sad. U ovakvim trenucima će umetnik ili umetnica dostići granice u kojima sami sebe ne prepoznaju. Ovo je put autentičnih kreativnih izazova koji su potrebni za tekst pesme koji ima vrednost. To je suočavanje sa sopstvenim slabostima i nesigurnostima, to je ono što pokreće slušaoca i pomaže mu da se poveže sa delom.''

Kejv se zahvalio obožaovcu, ali se nije ustručavao sa stanovišta umetnika i tekstopisca.

''Možda deluje kao da ovo previše lično shvatam, ali trenutno pišem pesme za novi album. To je krvoproliće za mojim radnim stolom, koje traži da smislim novu ideju, traži moju ljudskost.''

Dodao je da je zabrinut o budućnosti AI tehnologije, smatrajući da će samo nemilosrdno nastaviti da se razvija.

Mnogi umetnici širom sveta se žestoko protive korišćenju ove vrste digitalnih programa za kreiranje umetničkih dela. Tema se mesecima širi na društvenim mrežama i mnogi razmenjuju mišljenja o razvoju tehnologije i njenog uticaja na umetnost i dizajn. Postoje i dobre i loše strane, ali strah od odbacivanja pravih profesionalaca zarad kompjuterskih softvera postaje sve veći.