Magazin

Alek Boldvin će biti optužen za ubistvo iz nehata

Konačno podizanje optužnice za ubistvo Haline Hačinz, direktorke fotografije tokom snimanja filma ''Rast (Rust)'' se očekuje krajem meseca
Alek Boldvin će biti optužen za ubistvo iz nehataGetty © Mike Coppola

Pored glumca, za ubistvo iz nehata će biti optužena i oružarka na filmu, Hana Gutijerez Rid.

Tragedija se dogodila u oktobru 2021. godine i od tada su prikupljene mnoge izjave, dokazi, ali su i osporene razne glasine.

Boldvin je navodno uperio pištolj u Halinu i još jednog zaposlenog, koji je bio povređen, ali Halina je preminula ubrzo nakon što je preneta u bolnicu. Glumac je više puta izjavio da nije povukao okidač, kao i da nije znao da je pištolj bio napunjen.

Okružna tužiteljka Santa Fea u Novom Meksiku je izjavila da niko nije iznad zakona, kao i da je videla dovoljno dokaza i uverena je u optužbu.

Postoje dve različite optužnice za Boldvina i Gutijerez. Prva je optužba za ubistvo iz nehata gde je potrebno dokazati da je u pitanju bila nemarnost za bezbednost na filmskom setu. Pored 18 meseci u zatvoru, uključeno je i pet hiljada dolara kazne. U slučaju da se dokaže da nije samo reč o nemarnosti, već moguće "unapređenje" (punjenje) vatrenog oružja, zarad boljih efekata u filmz, kazna može biti i do pet godina zatvora.

Prema kolegama i saradnicima, Hana Gutijerez je navodno često bila nemarna u svom poslu, kao i da je svojevremno tokom snimanja dala pištolj i jednom detetu. 

Boldvin je izjavio da je samo vežbao izvlačenje i držanje pištolja, kao i da nije dirao okidač. 

''Neko je odgovoran, ali siguran sam da to nisam ja. Iskreno, da sam pomislio da je moja krivica, ubio bih se. To ne izgovaram olako,'' rekao je u intervjuu za Ej-Bi-Si Njuz (ABC News), mesec dana nakon incidenta.

Ranije, muž preminule Haline Hačinz je otužio je Boldvina za smrt supruge. Na kraju su postigli primirje, u kome je navedeno da će Hačinz biti koproducent filma, kada se snimanje bude nastavilo, u znak sećanja na pokojnu suprugu.

Ipak, glumac je izjavio da, u slučaju da bude optužen za ubistvo, njegova karijera će biti gotova. Njegov advokat, Luk Nikas, smatra da je optužba nepravedna i dodao ''Gospodin Boldvin nije mogao da zna da će pištolj biti napunjen, kao i da postoji bilo kakvo napunjeno vatreno oružje na setu. Oslonio se na profesionalce s kojima je radio, koji su ga uverili da je prazan. Borićemo se protiv ovih optužbi i pobedićemo''.

Pomoćni režiser Dejv Hols, koji je pružio glumcu smrtonosni pištolj, dobija šest meseci uslovne kazne.

image