Zbog čega sve mogu da vas ne prime na posao - rečenice koje treba izbegavati prilikom intervjua

"Nikada nisam volela prethodnog poslodavca", "Nemam slabe osobine", i "Portfolio mi je u izradi" - koje su to rečenice koje mogu kompletno pokvariti sliku o nama kao idealnim kandidatima, i na dalji proces zapošljavanja staviti tačku?

Proces zapošljavanja stresan je obema stranama - potencijalni zaposleni daje sve od sebe da ostavi najbolji utisak na poslodavca i istakne se u odnosu na ostale kandidate, dok sa druge strane poslodavac treba da objektivno proceni koji kandidat mu najviše odgovara po mnogobrojnim kriterijumima, i donese sud koji će kasnije uticati na rezultate kompanije.

U ovom procesu, jedna od poslednjih etapa jeste razgovor sa HR-om ili budućim menadžerom, tokom koje se ugovaraju najvažniji elementi buduće saradnje. Kako da ne "uprskate" na samom kraju i ovako stresnog postupka i ne "bacite sve u vodu" samo jednom pogrešnom rečenicom?

"Nemam radnu biografiju, kao ni portfolio"

Za apliciranje na većinu pozicija, bilo da su one administrativne, inženjerske ili proizvodne, radna biografija jedan je od glavnih preduslova da se uđe u drugi krug, i sa regruterom obavi uvodni intervju i upoznavanje sa poslom i kompanijom. Frilenseri su, za razliku od klasičnih zaposlenih, čak i u izazovnijoj situaciji, budući da je za saradnju sa kompanijom često pored Si-Vi-ja preduslov i dostavljanje portfolia sa prethodnim projektima na kojima je bio angažovan. Banalni izgovori poput "Nemam spremljen Si-Vi jer mi ga do sada niko nije tražio" ili "Ne mogu vam poslati portfolio jer je u pripremi" odgovori su koji će na dalji proces regrutacije i selekcije staviti tačku.

"Ja sam novajlija u tome"

U oglasima za posao često je jasno naglašeno koji nivo senioriteta, odnosno prethodnog radnog iskustva ili kompetencija se za datu poziciju zahteva. Ukoliko se prijavljujete za neku od početničkih ili stažerskih pozicija, pretpostavlja se da ste novajlija, i da prethodno radno iskustvo ili nije dovoljno za poziciju višeg nivoa, ili ga jednostavno u datoj oblasti nemate uopšte. U svakom slučaju - iz vaše radne biografije to će se naslutiti, te nema potrebe da to dodatno naglašavate. Umesto toga, fokusirajte se da o kompaniji saznate što više relevantnih informacija, i da poslodavcu predočite sve vaše kvalitete i jake strane kada su u pitanju slabe strane - poslodavac će već zaključiti sam u hodu intervjua.

"Sve piše u radnoj biografiji"

Sa jedne strane, da, može nam biti krivo kada poslodavac ne posveti vreme poslatoj radnoj biografiji i postavi pitanje koje se odnosi na neku od navedenih u njoj informacija. Sa druge strane, treba da razumemo da se neka pitanja postavljaju kako bi se bolje razumele navedene informacije, pa čak i kako bi poslodavac poslušao na koji način ćemo sebe „prodati“ odnosno predstaviti. A pored navedenog, u nekim slučajevima intervju uživo vodi lice koje nije ni bilo u dodiru sa radnom biografijom koju ste poslali, pa ima dodatna pitanja kojima će započeti konverzaciju. Zato ukoliko vam se desi da na intervjuu poslodavac postavi pitanje koje se odnosi na prethodna radna iskustva, znanja ili bilo koji drugi element radne biografije - iskoristite priliku da predstavite sebe najbolje što umete. To će vam dodati koji bod više u odnosu na druge konkurente.

"Nikada nisam volela prošlog poslodavca"

Kao što se prilikom upoznavanja sa ljudima nikada ne priča loše o nekim prethodnim iskustvima, tako se i u poslovnom svetu smatra neprimerenim negativno kazivanje o prethodnim poslodavcima. Naravno, svakog poslodavca zanima zbog čega je potencijalni kandidat napustio prethodnu poziciju, šta je to što mu se nije dopadalo i kakvi su odnosi negovani u prethodnom kolektivu, ali u odgovaranju na ovakva pitanja (koja će se skoro uvek postaviti) treba biti krajnje oprezan.

"Nemam slabe strane"

Rečenica koju zasigurno ni jedan poslodavac ne želi čuti tokom intervjua jeste da potencijalni kandidat nema mane. Naravno da nema potrebe da uvek navodite slabe strane koje se odnose na posao, ali možete na primer neku vašu slabu stranu predstaviti na način da ona ipak ima pozitivan ton. Na primer, aplicirate na poziciju kopirajtera. Predstavite slabu tačku kroz budući razvoj: "Želim se razvijati kao prevodilac. U ovom trenutku brzina prevoda možda nije na zavidnom nivou i radim na tome da dajem bolje razultate. Ali, u ovom trenutku to bi bila moja slaba strana". Iako je pozicija na koju se prijavljujete kopirajter, a ne prevodilac, ovakvo predstavljanje slabe strane znači da ona neće uticati na vašu efikasnost na poslu, a uz to pokazuje da ste osoba koja se neprekidno razvija.