Magazin

Ovo je evropski grad sa najboljom tradicionalnom hranom - a nije u Italiji, Španiji ni Francuskoj

Iako mnogi putnici posećuju zemlje poput Italije, Francuske i Španije upravo zbog hrane, nova studija otkriva iznenađujuće destinacije u Evropi koje bi trebalo da posetimo ako želimo da jedemo "autentične" i "tradicionalne" specijalitete.
Ovo je evropski grad sa najboljom tradicionalnom hranom - a nije u Italiji, Španiji ni FrancuskojGetty © Jorg Greuel

Mnogi ljubitelji hrane putuju u Italiju, gde bi, na primer, mogli da probaju autentičnu napuljsku picu u njenom rodnom gradu Napulju, a tu su i Lion u Francuskoj, poznat po restoranima s Mišlenovim zvezdicama, kao i sunčani San Sebastijan u Španiji, slavan po morskim pinčosima uz plažu. Međutim, nijedna od ovih destinacija nije zauzela prvo mesto kao "najtradicionalnija" gastronomska evropska destinacija.

Istraživanje kompanije "Saga" obuhvatilo je preko 5.000 restorana u 125 gradova širom Evrope, koristeći Gugl recenzije i analizirajući koliko često se pojavljuju reči "autentično" i "tradicionalno", kao i ukupne ocene gostiju. Rezultat je pokazao da je za najbolju lokalnu kuhinju prvo mesto pripalo Budimpešti - tako da bi možda bilo dobro da Lion i San Sebastijan ostavite za neku narednu priliku, prenosi "Tajm aut".

Budimpešta, najpoznatija po barovima u ruševinama i termalnim kupalištima, sve više se ističe kao ozbiljan kulinarski centar, sa novim Mišlenovim zvezdicama koje se svake godine dodaju njenoj gastronomskoj sceni. Karakteristična jela uključuju obilni i aromatični gulaš - bogatu supu od govedine i paprike, pileći paprikaš sa kiselom pavlakom, kao i čuvene Gundel palačinke punjene rumom, natopljene suvim grožđem i orasima.

Piterdžon Kresvel, stručnjak portala "Tajm aut" za Budimpeštu, preporučuje rezervaciju stola u restoranu Borkonji, koji nosi Mišlenovu zvezdicu i služi inovativnu mađarsku kuhinju, ili u Rozenštajnu, gde tradicionalni porodični recepti predstavljaju ponos jelovnika.

Na drugom mestu nalazi se Pirej u Grčkoj. Često je u senci antičke slave Atine, ali ovaj primorski grad nudi izuzetnu kulinarsku ponudu. Kao najveća luka u zemlji, Pirej je pravi raj za ljubitelje morskih plodova: Sočne dagnje, pečena hobotnica, tople riblje čorbe i hrskavi prženi bakalar su samo neki od specijaliteta. Za desert, u ponudi su sveže lukumades - zlatne krofnice prelivene medom, za koje se priča da su u njima uživali pobednici Olimpijskih igara u staroj Grčkoj.

Među drugim evropskim gradovima koji nude vrhunsku "autentičnu" kuhinju izdvajaju se Beč u Austriji, Valeta na Malti i Prag u Češkoj. Iako Italija i dalje ima značajnu gastronomsku tradiciju, njeni gradovi su znatno niže rangirani - tako je, na primer, Milano zauzeo tek deseto mesto.

Deset evropskih gradova sa najboljom tradicionalnom hranom su:

  1. Budimpešta, Mađarska

  2. Pirej, Grčka

  3. Atine, Grčka

  4. Beč, Austrija

  5. Krakov, Poljska

  6. Prag, Češka Republika

  7. Valeta, Malta

  8. Varšava, Poljska

  9. Minhen, Nemačka

  10. Milano, Italija

image
Live