Pred nama je glavni praznik u godini - uskoro ćemo dočekati novu 2026. godinu. Za svaku domaćicu priprema praznika znači i izbor novogodišnjeg menija. Kako da on bude ne samo ukusan, već i zdrav? Ako planirate veliku tradicionalnu trpezu, evo nekoliko preporuka za izbor jela.
Bez slatkih pića i alkohola
O štetnosti alkohola i šećera danas se sve zna te praznik nije razlog za izuzetak. Kao napitak možete pripremiti limunadu na bazi voćnih sokova, citrusa i mirisnih začinskih biljaka, nane, tarhuna, bosiljka. Neka pića se mogu praviti i od ohlađenog zelenog ili voćnog čaja sa ledom - probajte unapred nekoliko varijanti i izaberite ukuse za novogodišnji sto, smatra dijetolog i endokrinolog Anastasija Podhvatilina.
Više povrća i salata
Tradicionalne novogodišnje salate ne treba u potpunosti izbaciti, a ni smanjivati kalorijsku vrednost baš tog dana nije neophodno. Napravite omiljenu rusku salatu, ali ne za više dana, već tačno onoliko koliko ćete pojesti te večeri - ne više od 100 grama po osobi. Pored tradicionalnih i kaloričnih salata, obavezno pripremite i one klasične, makar to bili jednostavni tanjiri sa paradajzom, zelenišem, listovima salate i laganim sirom. Kao preliv odgovara aromatično ulje uz dodatak citrusnog soka i kore. Za ljubitelje izuzetnijih jela, dobar izbor su salate sa zelenom šparglom.
Riba ili morski plodovi kao glavno jelo
Ako posle ponoći planirate da poslužite toplo jelo, ne birajte masno meso, poput svinjetine. Za praznik je odlična morska riba pečena u rerni. Dobar izbor su losos, oslić bez kostiju i druge porodične omiljene vrste ribe. Za one koji ne vole ribu, alternativa mogu biti zec ili živina.
Voće za desert
Posle zakuski i glavnog jela, neće svi imati mesta za desert. Voće je univerzalno - može dugo da stoji bez kvarenja, a ostatke je lako sačuvati. Klasika za Novu godinu su mandarine, kao i "prazničniji" mango i ananas, bobičasto voće, kao i uobičajene kruške i jabuke.
Više aktivnosti u novogodišnjoj noći
Ne provodite ceo praznik sedeći za stolom. U novogodišnjoj noći zaplešite ili prošetajte gradom.