Ruski gželj - keramika u 20 nijansi plave

Prepoznatljivi plavo beli motivi na ruskim suvenirima, šoljama, vazama i dekorativnim kutijama za nakit, neizostavni su deo ruske umetničke tradicije, a gželj, koji ima viševekovnu tradiciju danas je jedan od najzastupljenijih tehnika u oslikavanju.

Stanovnici sela Gželj, koje se nalazi su moskovskoj oblasti, za nebo nad svojim glavama kažu da je plavlje nego bilo gde na svetu, a iz želje da i drugi vide te čarobne nijanse, odlučili su da ih prenesu u vidu umetnosti na beli porcelan - upravo po ovom mestu je "gželj", tehnika oslikavanja, dobila ime i proslavila se po celom svetu.

Gželj je tradicionalni ruski stil oslikavanja koji datira još iz 18. veka i koji se kroz vekove u Rusiji poštuje i neguje. Ovaj vid oslikavanja prosto je nemoguće pomešati sa bilo kojim drugim, budući da je prepoznatljiv po unikatnim plavo-belim motivima koji su do najsitnijih detalja preneti na predmete od belog porcelana i inspirisani prirodom. Ovaj vid oslikavanja neodvojiv je deo ruske tradicije i kulture, a umetnička dela koja nastaju, krase domove mnogih ruskih porodica već generacijama unazad i predstavljaju poklon koji se sa ponosom daruje za praznike, rođendane ili značajne porodične datume.

Na tradicionalnim predmetima od gželja predstavljene su najčešće životinje, cveće ili zadivljujući seoski predeli, dok se u savremenoj umetnosti pored tradicionalnih motiva neretko prikazuju i religijski, poput anđela ili krstova, koji umetnini pridaju i duhovni smisao. Iako su izvorno predmeti od gželja bili korišćeni i darivani samo kao umetnička dekorativna dela, u savremenom svetu se ova umetnost proširila i na predmete za svakodnevnu upotrebu, poput šolja, tanjira ili svečanih poslužavnika, časovnika i vaza.

Gželj nije oduvek bio plavo-beo

Isprva se ova tehnika nije praktikovala isključivo u plavim nijansama, već su se predmeti oslikavali u različitim bojama. Moda da se koristi kobaltno plava boja, u Rusiju je došla iz Evrope i Azije tek u 19. veku, po uzoru na holandske plavo bele kombinacije i kineski porcelan. Prvi put kada su predmeti bili oslikani kobaltno plavom bojom uveden je novi standard za gželj, koji je od tada prepoznatljiv upravo po tome. Ono što je zanimljivo jeste da umetnici koji se bave oslikavanjem ovim stilom, razlikuju čak 20 nijansi kobaltno plave boje, a da li će motivi bili svetliji ili tamniji zavisi isključivo od majstora zanata.

Ruža "Agaška" kao omiljeni motiv gželjskih umetnika

Pored posebne tehnike nanošenja boje, kao i same boje koja se koristi u oslikavanju umetničkih dela, i motivi igraju veliku ulogu u prepoznatljivosti, a svakako najzastupljeniji jeste motiv ruže, koja je u zanatskim krugovima od milošte nazvana "Agaška". Zašto baš "Agaška"? Na porcelanskim fabrikama širom Rusije u 19. veku radilo je mnogo žena zanatlija, koje su nosile tradicionalno rusko ime Agafja - po njima, odnosno po nadimku izvedenom od ovog imena, su motivi ruža dobile svoje ime.