Magazin

TikTok sukob generacija - milenijalci i generacija Zed u okršaju

Odavno poznata sintagma "sukob generacija" dobila je novo ruho, sukob "milenijalaca" i "generacija Zed", dobila je i smešne obrte. Na društvenoj mreži TikTok mesecima se smenjuju video snimci koji prikazuju razlike između ove dve generacijske grupe.
TikTok sukob generacija - milenijalci i generacija Zed u okršaju© freepik/azerbaijan_stockers

"U moje vreme smo mogli da radimo šta god želimo i niko, naglašavam NIKO nije mogao da nas snimi i da ne daj bože negde osvane šta smo u izlasku radili. Nisu mogli da nas ucene snimcima, slikama, ali i gomila perverznjaka nije znala da postojimo", počela je priču o razlikama jedna žena, pripadnica generacije "milenijalaca" (generacija rođenih od 1981. do 1996. godine).

Mnogi pripadnici takozvane "Zed generacije" (1997. do 2012. godina) ubrzo su se uključili u takmičenje ko je šta imao, ili nije imao i koje su pozitivne a koje negativne strane odrastanja u različitim vremenima.

Iako se na momente čini da se svađaju i prepiru a ponekad i da samo žele da privuku pažnju, većina snimaka izazvala je lavinu komentara i smeha na ovoj društvenoj mreži. A koliko su oni zaista različiti čak i u gestovima koji koriste svedoče sledeći TikTok video snimci.

Nekada je muzika ono što ih razlikuje.

S vremena na vreme ne razumeju se ukoliko pišu ili odgovaraju na poruke. 

@thesocialctv Millennials and Gen Z have spoken and the thumbs up is OUT y'all. How do you feel about this? 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽 #TheSocialCTV#debate#chat#emojis#genz#millennials#thumbsup#generation#hottake#hottopic♬ original sound - The Social

A nekada izgleda kao da samo čuvaju obuću.  

@thegenxguy Full credit goes to @TeodorJ1 for the video snd concept… #millennial#genz#genx#generations♬ Stayin Alive - Bee Gees

I dok nas zabavljaju sve kreativniji načini kojima se pripadnici ove dve generacije "obračunavaju", jedno istraživanje iz SAD, primetilo je i osnovne razlike: 

  • Pripadnici Zed generacije su više zabrinuti cenom obrazovanja od milenijalaca
  • Milenijalci cene stabilnost, dok generacija Zed naglašava da im je važnije da rade posao iz svojih snova 
  • Generacija Zed je pod uticajem roditelja, mnogo više nego pripadnici milenijalaca
  • Generaciji Zed su posao i karijera na prvom mestu, a zasnivanje porodice nije na listi prioriteta
image