Magazin

Crna boja u enterijeru: Obogaćuje prostor dajući mu suptilnost i elegaciju

Mnogi izbegavaju crnu i smatraju da ''smanjuje'' sobu. Ipak, dobro osmišljen dizajn i primena mogu pretvoriti dom u elegantni i savremeni prostor
Crna boja u enterijeru: Obogaćuje prostor dajući mu suptilnost i elegaciju© Pexels/Skylar Kang

Crna boja sužava i smanjuje - zato mnogi vole da je nose, ali je iz istih razloga ne primenjuju u enterijeru. Tamne nijanse uglja i slično, na zidovima, nameštaju ili dekoracijama su retko prvi izbor kada je cilj svetao i prostran dom. Primenom nekoliko vizuelnih trikova uz dobro isplanirani prostor, crna boja može obogatiti sobu, uneti kontrast i pomoći da se postojeći predmeti u boji još više istaknu.

Suptilnost za početak

U slučaju da poptuno crn zid ili soba zvuči kao previše tamnog, dobro je isprobati nijansu na manjim površinama. Drveni nameštaj poput nekoliko polica, starih stolica ili ormara se mogu prefarbati u bogatu, crnu nijansu i dobiti osvežen i elegantan izgled. Detalji na ovim elementima, poput jastuka, knjiga ili vaze će doći do izražaja. Pored nameštaja i pojedini svakodnevni predmeti mogu biti u crnoj boji, kao mali test privikavanja. Crna posteljina, posuđe i sl. mogu obogatiti prostor na suptilan način.

Crna spavaća soba

U slučaju da dnevna soba u kojoj bi gosti provodili vreme, ne deluje kao dobro mesto za tako jedinstvenu boju, privatni prostor može biti mesto za eksperimentisanje. Crna boja može uneti ne samo eleganciju, već i određeni mir u prostor i pomoći u relaksaciji, boljem spavanju i osećaju ušuškanosti. U kombinaciji sa crnom posteljinom, spavaća soba postaje vizuelno interesantan kutak, a određeni detalji u boji (poput tepiha ili ormara) se još bolje ističu.

Kombinacije

Mnogi ne žele potpuno da se odreknu svoje omiljene boje u enterijeru, ali crna je ipak privlačna. Postoji opcija inkorporiranja obe boje u enterijer i pravljenje različitih kombinacija. Pastelni roze, tirkizni i slični tonovi mogu napraviti upečatljiv kontrast i održati balans između svetla i tame. Druga opcija je tamno sa tamnim - duboka zelena, crvena ili plava će pretvoriti životni prostor u prefinjenu odaju. Na kraju, klasičan izbor može biti crno sa belim i zlatnim detaljima.

Izražene teksture

Crni zid, pod ili nameštaj se dobro slaže sa ostalim predmetima u kući, jer ističe njihovu teksturu. Na primer, mekano ćebe od vune će delovati bogatije na crnoj posteljini, dok će zanimljivi listovi na kućnim biljkama doći do izražaja ispred crnog zida, ili na crnoj polici. Kada se promišljeno postavi tamna površina u prostor, sigurno ga pre obogaćuje nego ''zatvara''.

image